Żywienie medyczne jest metodą wspomagania leczenia, stosowaną między innymi w chorobach nowotworowych. Jego celem jest dostarczenie do organizmu właściwej ilości składników odżywczych, szczególnie jeśli chory nie jest w stanie uzupełnić tych braków, spożywając tradycyjne posiłki.

Żywienie medyczne, które wprowadzone jest odpowiednio wcześnie, nawet tuż po rozpoznaniu choroby nowotworowej, nie tylko może znacznie poprawić samopoczucie pacjenta, ale także wspomóc sam proces leczenia.

Spis treści:

  1. Pamiętaj o zapotrzebowaniu organizmu na białko i energię
  2. Tradycyjne posiłki to za mało

Pamiętaj o zapotrzebowaniu organizmu na białko i energię

Dieta w chorobie nowotworowej powinna uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko i energię. Należy pamiętać, by zwiększyć ilość spożywanego białka jeszcze przed rozpoczęciem leczenia. Dodatkowo, należy zadbać o to, aby chory codziennie miał zapewnioną odpowiednią aktywność fizyczną – pod postacią rehabilitacji.

Tradycyjne posiłki to za mało

W chorobie nowotworowej zdarza się, że ciężko jest uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie chorego organizmu na białko i energię tradycyjnymi posiłkami. Dlatego warto wtedy włączyć do diety wysokoenergetyczne preparaty odżywcze przeznaczone do żywienia medycznego, które bogate są w białko: Nutridrink Protein 125 ml lub FortiCare. Są to produkty gotowe, przeznaczone do picia.
Ich zaletą jest skoncentrowanie składników odżywczych w małej objętości (tylko 125 ml) oraz odpowiednia dla osób chorych onkologicznie ilość białka zawarta w tych preparatach!

Nutridrink Protein 125 ml został przygotowany specjalnie dla pacjentów onkologicznych, także z zaburzeniami gryzienia i utrudnionym połykaniem. Jedna butelka to zaledwie 125 ml. Dwie butelki dziennie wystarczą, aby pokryć 60% dziennego zapotrzebowania na białko*. Zgodnie z rekomendacjami ESPEN (Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) – wyższe spożycie białka jest zalecane osobom przed i w okresach pomiędzy cyklami chemio- i radioterapii.

FortiCare zawiera kwasy omega-3: EPA i DHA – których spożycie rekomendowane jest przez ESPEN (Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) dla pacjentów onkologicznych przed zabiegami chirurgicznymi w obrębie jamy brzusznej i szyi.

* Dla osoby o masie ciała 70 kg i zapotrzebowaniu dziennym na białko 0,8 g/kg m. c.

Nutridrink Protein 125 ml, FortiCare to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą.
Stosować pod nadzorem lekarza