Jajko w bułce
Calogen jest mieszanką tłuszczów roślinnych, bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wskazaniem do stosowania jest ograniczone spożycie pokarmów doustnie, w przypadkach takich jak: choroba nowotworowa, choroby nerek, mukowiscydoza, HIV, anoreksja czy wiek podeszły. A oto smaczne i proste danie z użyciem Calogenu, do przyrządzenia w piekarniku. Wypróbuj nasz przepis na jajko w bułce!

Czas przygotowania:
20 minut

Czas gotowania:
20 minut

Czas całkowity:
40 minut

Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- bułka grahamka (1 szt. – 90 g)
- Calogen o smaku neutralnym (30 ml)
- ser żółty (plaster – 30 g)
- jajko (1 szt.)
- natka pietruszki (1 łyżka – 8 g)
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C.
- Z bułki odciąć sam wierzch i wydrążyć środek tak, aby powstała miseczka.
- Następnie wlać Calogen i poczekać, aż się wchłonie w pieczywo.
- Miseczkę z bułki wyłożyć serem żółtym i wbić ostrożnie jajko do środka.
- Przykryć pokrywką z wierzchu bułki i piec w piekarniku przez ok. 20 minut.
- Podawać ze świeżą natką pietruszki.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1 395,9 (kJ)
Wartość energetyczna: 333,4 (Kkcal)
Białko: 13,3 (g)
Tłuszcz: 23,8 (g)
Węglowodany: 18,3 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna, dieta wysokotłuszczowa
Kategoria przepisu: drugie śniadanie, śniadanie