Sałatka z buraków i pomarańczy
Sałatka na bazie super zdrowych buraków, które idealnie pasują do serów typu feta lub sałatkowych serów kozich. W bardzo letniej wersji z pyszną pomarańczą. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, wystarczy tylko upiec buraki, a następnie połączyć wszystkie składniki. Specjalny dodatek Calogenu do sałatki sprawia, iż jest ona niezwykle korzystna dla osób poszukujących dodatkowych źródeł energii.

Czas przygotowania:
15 minut

Czas gotowania:
35 minut

Czas całkowity:
50 minut

Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- burak (2 szt. – ok. 200 g)
- ser feta (50 g – ok. ¼ kostki)
- pomarańcza (1 szt. – ok. 200 g)
- sok z cytryny (20 ml – ok. 3 łyżki)
- Calogen o smaku neutralnym (2 x 30 ml)
- przyprawy: sól, czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki (1 łyżka – ok. 12 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Buraki umyć i bez obierania zawinąć w folię aluminiową. Piec przez około 30-40 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Upieczone i ostudzone buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kotkę pomarańczę. Całość posypać pokruszoną fetą. Opcjonalnie można dodać nieco posiekanej czerwonej cebuli.
- Dressing przygotować mieszając dokładnie wszystkie składniki. Sosem polać sałatkę tuż przed spożyciem.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1 157,2 (kJ)
Wartość energetyczna: 276,4 (Kkcal)
Białko: 7,3 (g)
Tłuszcz: 19,4 (g)
Węglowodany: 22,5 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna, dieta wysokotłuszczowa
Kategoria przepisu: drugie śniadanie, podwieczorek