Truskawkowe tiramisu
Truskawkowe tiramisu to włoski deser w nowej, owocowej odsłonie, który idealnie sprawdzi się w lecie. Z powodzeniem można przygotować go również poza sezonem z mrożonych owoców. Wypróbuj nasz przepis na truskawkowe tiramisu z dodatkiem Cubitanu - odżywczego preparatu o wysokiej zawartości białka.

Czas przygotowania:
15 minut

Czas całkowity:
45 minut

Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- truskawki świeże lub mrożone (100 g),
- biszkopty podłużne lub okrągłe (10 szt.),
- ser mascarpone (100 g – 4 łyżki),
- Cubitan o smaku truskawkowym (pół butelki – 100 ml),
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Biszkopty (1/3 wszystkich) ułożyć w wysokim, szklanym naczyniu z płaskim dnem i wlać nieco preparatu Cubitan tak, aby przykryć biszkopty.
- Następnie resztę Cubitanu wymieszać z serkiem mascarpone na gładki krem i połowę kremu wyłożyć na namoczone biszkopty.
- Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów (kolejną 1/3). Truskawki (z wyjątkiem 1 szt.) zmiksować na mus, po czym połowę wlać na biszkopty.
- Następnie dodać resztę kremu, znów biszkopty i resztę musu.
- Wierzch ozdobić świeżą truskawką i miętą. Deser najlepiej smakuje po 30 minutach.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3 014,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 720,0 (Kkcal)
Białko: 18,3 (g)
Tłuszcz: 46,1 (g)
Węglowodany: 60,1 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, podwieczorek, przekąska