Wołowina w pomidorach
Wołowina należy do najbardziej wartościowych mięs, zapewniając nam spore ilości bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo zawiera fosfor, żelazo, cynk i selen. Jest również niezwykle bogate w witaminę B12 oraz inne witaminy z grupy B. Sprawdź nasz przepis na wołowinę w pomidorach!

Czas przygotowania:
10 minut

Czas gotowania:
50 minut

Czas całkowity:
1 h

Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- wołowina zrazowa (200 g),
- mąka (10 g – 1 łyżka),
- masło klarowane (20 g – 2 łyżki),
- koncentrat pomidorowy (50 g – 2 łyżki),
- seler korzeń (1 mała szt. – ok. 100 g),
- natka pietruszki (½ pęczka),
- Calogen (30ml x 2 porcje),
- przyprawy: biały pieprz, sól, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę pokroić na zrazy i rozbić młotkiem. Następnie oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzane masło klarowane. Obsmażyć mięso z każdej ze stron i przełożyć do innego garnuszka. Dodać nieco wody.
- Mięso dusić, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękkie i kruche (min. 40 minut). Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, a także starty na tarce seler.
- Doprawić do smaku i dusić jeszcze 10 minut, aby seler zrobił się miękki.
- Następnie zdjąć garnuszek z kuchenki i lekko przestudzić.
- Dodać Calogen i dobrze wymieszać.
- Danie podawać np. z kaszą gryczaną i surówką z ogórków kiszonych.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1792,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 429,4 (Kkcal)
Białko: 25,3 (g)
Tłuszcz: 32,0 (g)
Węglowodany: 12,5 (g)
Rodzaje diet: dieta wysokoenergetyczna, dieta wysokotłuszczowa