Zupa krem z pieczonej dyni i papryki
Zupa krem z pieczonej dyni i papryki z dodatkiem Calogenu jest doskonałym rozwiązaniem dla pacjentów potrzebujących dodatkowego źródła energii przy ograniczonym spożyciu doustnym. W połączeniu ze składnikami zupy czyli dynią i papryką jego spożywanie może być łatwiejsze.

Czas przygotowania:
15 minut

Czas gotowania:
35 minut

Czas całkowity:
50 minut

Liczba porcji:
4
Składniki:
(liczba porcji: 4)- dynia piżmowa (350 g – ½ szt),
- papryka czerwona (1 szt. – ok. 230 g),
- por – biała część (½ szt.),
- oliwa z oliwek (40 ml – 4 łyżki),
- seler korzeń (100 g),
- przecier pomidorowy (200 ml – 8 łyżek),
- woda (200 ml),
- parmezan (kilka cienkich plastrów do ozdoby),
- przyprawy: sól, kmin rzymski mielony, czarny pieprz, świeża natka pietruszki,
- Calogen o smaku neutralnym (30 ml x 4 porcje).
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC.
- Dynię obrać ze skórki (można to zrobić przy pomocy obieraczki do ziemniaków) i pokroić w centymetrowe plastry. Następnie rozłożyć do blaszce do pieczenia i lekko skropić oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
- W tym czasie posiekać por na drobne kawałki i w dużym garnku podsmażyć na gorącej oliwie. Dodać pokrojoną paprykę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starty na tarce seler i całość zalać przecierem pomidorowym. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu.
- Gdy dynia będzie już upieczona, dodać ją do garnka z papryką i pomidorami oraz dolać wodę. Całość zmiksować na gładki i doprawić suchymi przyprawami. Dobrze wymieszać i rozlać na talerze. Na talerzach po lekkim przestudzeniu zupy dodać Calogen, posiekaną natkę pietruszki oraz płatki parmezanu (płatki parmezanu można przygotować przy pomocy tarki lub czystej i suchej obieraczki do ziemniaków).
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1 276,7 (kJ)
Wartość energetyczna: 304,9 (Kkcal)
Białko: 304,9 (g)
Tłuszcz: 27,3 (g)
Węglowodany: 14,9 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta wysokoenergetyczna, dieta wysokotłuszczowa