Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

FAQ

Czy cukier żywi raka?

Problemu cukru w diecie nie można kategoryzować – nie każdy cukier jest od razu „zły”. Nie zapominajmy, że węglowodany o podstawowa grupa składników odżywczych dla ludzkiego organizmu i ich zawartość w diecie zdrowego człowieka powinna wynosić od 45-55%. W jadłospisie diabetyka czy osoby otyłej cukry powinny pokrywać 45% zapotrzebowania na kalorię, ale już pacjent z niewydolnością wątroby – będzie potrzebował ich w diecie aż 65%.

Pojęcie cukry inaczej węglowodany, kryje w sobie ogromną liczbę związków – od sacharozy po błonnik. Ogólnie grupy węglowodanów dzielimy na cukry proste i cukry złożone. To co powinno być w diecie ograniczone (poniżej 10% to cukry proste, reszta węglowodanów złożonych stanowi fundament zdrowej diety. Cukry proste (glukoza, fruktoza, galaktoza, maltoza, laktoza) oraz złożone (sacharoza oraz skrobia) to substancje wszechobecne w pożywieniu i nie jesteśmy w stanie wyeliminować ich zupełnie. Nawet jeśli, ktoś całkowicie usunął z diety biały cukier, słodycze i dżemy, to nadal przyjmuje pewną ilość cukrów prostych z innymi produktami. Cukry proste obecne są choćby w produktach mlecznych, owocach, sokach, miodzie, produktach z białej, rafinowanej mąki (pieczywo, makarony), przetworzonych płatkach śniadaniowych, piwie, warzywach skrobiowych, a nawet w niektórych produktach wędliniarskich czy konserwach rybnych. Wreszcie prawie wszystkie węglowodany złożone i tak ostatecznie rozpadają się do glukozy. Tak wiec zupełnie nie da się „wyrzucić” cukrów z diety i nie jest to potrzebne, ale na pewno cukry proste należy w diecie ograniczać.

Nadmiar cukrów prostych to ogromny ładunek kaloryczny, zazwyczaj bez dodatkowych substancji odżywczych, który nasz organizm zamienia w tłuszcz. A od otyłość to już tylko krok do rozwoju innych chorób: cukrzycy, chorób serca i stawów, a w onkologii otyłość jest kojarzona ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na m.in. raka piersi i trzonu macicy, raka jelita grubego, raka prostaty. W przypadku chorego na chorobę onkologiczną szczególnie trzeba skupić się na właściwym jadłospisie, tak, aby dostarczyć odpowiednią ilość i jakość kalorii, wszystko, we właściwych proporcjach – w kontekście rodzaju i stopnia zaawansowania choroby, rodzaju i etapu leczenia, chorób współistniejących, głównych objawów. Nie można dopuścić, aby pacjent rozwinął niedożywienie, a samodzielne układanie diety na podstawie informacji zawartych w intrenecie zazwyczaj eliminują całe grupy pokarmów, powodując głębokie niedobory makro- i mikroskładników.

Pamiętajmy też o tym, że wszystkie komórki, a przede wszystkim zdrowe potrzebują glukozy jako podstawowego „paliwa” do pozyskiwania energii niezbędnej do życia. Największe zapotrzebowanie w tym zakresie mają komórki nerwowe i krwinki czerwone – bo żyją wyłącznie dzięki glukozie i nie potrafią pozyskiwać energii z innych źródeł. Inne komórki np. serca, mięśni czy przewodu pokarmowego potrafią pozyskiwać glukozę z rozpadu tłuszczy. Komórka nowotworowa również potrzebuje glukozy do swojego metabolizmu. Ale nie oznacza to, że mamy niejako przy okazji „zagłodzić” wszystkie zdrowe komórki organizmu, bo zdrowe układy i narządy warunkują możliwość leczenia onkologicznego i dają potencjał do rekonwalescencji po leczeniu.

Co jest przyczyną utraty wagi po operacji?

Główną przyczyną utraty masy ciała po operacji jest zwiększone zapotrzebowanie energetyczne, związane z toczącym się procesem gojenia ran i odbudowy tkanek. Często zapotrzebowanie to nie może zostać spełnione ze względu na niechęć pacjenta do jedzenia. Odpowiadać za po mogą dolegliwości ze strony układu pokarmowego (ból, nudności, wymioty), skutki uboczne leków czy stosowanych terapii (np. chemio-/radioterapii), a także trudności w samodzielnym przyjmowaniu posiłków. Utracie wagi w chorobie należy koniecznie zapobiegać, gdyż może być bardzo niebezpieczna.

Co to jest Calogen? Jak go przyjmować?

Calogen jest emulsją tłuszczową, będąca dodatkowym źródłem energii. Zawiera mieszankę tłuszczów roślinnych, jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Nie zawiera składników mineralnych
i witamin (zawiera śladowe ilości Na i Cl). Jest wolny od laktozy, bezglutenowy i łatwy w dawkowaniu. Calogen może być stosowany przez pacjentów chorych onkologicznie jako dodatkowe źródło energii przy ograniczonej możliwości spożywania pokarmów i płynów.
Calogen jest produktem gotowym do spożycia. U dzieci poniżej 5 roku życia Calogen zaleca
się rozcieńczać ze względu na możliwą nietolerancję dużych dawek tłuszczu.
Zalecane spożycie Calogenu (tylko jako uzupełnienie podstawowej diety) to 3 razy dziennie po 30 ml. Calogen należy stosować pod nadzorem lekarza.

Ważna informacja: Calogen można stosować jedynie jako uzupełnienie diety.

Calogen to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w chorobach wymagających wysokiej podaży energii.

Co to jest FortiCare i w jakiej ilości powinienem go przyjmować?

FortiCare to wysokobiałkowy i wysokoenergetyczny preparat żywienia medycznego, przeznaczony
dla pacjentów chorych onkologicznie Zawiera kwasy omega-3: EPA i DHA zaliczane do grupy składników odżywczych wpływających na działanie układu immunologicznego, których spożycie rekomendowane jest przez ESPEN (Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu)
dla pacjentów onkologicznych przed rozległymi zabiegami chirurgicznymi w obrębie jamy brzusznej
i szyi.

FortiCare zawiera 11 g białka i dużą dawkę energii (200 kcal) w małej objętości – 125 ml. Dostępny
jest w smaku pomarańczowo-cytrynowym.

FortiCare należy stosować przez minimum 14 dni, 1-3 butelki dziennie. Lekarz może zalecić zwiększenie dawki. Produkt jest gotowy do spożycia, przeznaczony do picia – w poręcznej butelce. FortiCare najlepiej smakuje schłodzony. Należy dobrze wstrząsnąć przed użyciem oraz pić
go powoli przez ok. 30 min. FortiCare należy stosować pod nadzorem lekarza.

Ważna informacja: FortiCare można stosować jako uzupełnienie diety lub jeżeli lekarz tak zaleci
jako jedyne źródło pożywienia.

FortiCare to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w zaburzeniach odżywiania związanych z chorobą nowotworową.

Co to jest Nutridrink Protein 125 ml i w jakiej ilości powinienem go przyjmować?

Nutridrink Protein 125 ml opracowany został z myślą o pacjentach onkologicznych. Nutridrink Protein 125 ml jest produktem wysokobiałkowym i wysokokalorycznym. Zawiera największą ilość białka
w najmniejszej objętości – 18 g białka w 125 ml produktu*. Wyższe spożycie białka jest zalecane osobom przed i w okresach pomiędzy cyklami chemio- i radioterapii przez ESPEN (Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu). Nutridrink Protein 125 ml zawiera również dużą dawkę energii – aż 300 kcal w jednej butelce.

Nutridrink Protein 125 ml dostępny jest w trzech wariantach smakowych: truskawka, wanilia, mokka.

Nutridrink Protein 125 ml zalecany jest pacjentom onkologicznym – stosować
należy go przez minimum 14 dni, 1-2 butelki dziennie.

Nutridrink Protein 125 ml najlepiej podawać schłodzony – należy dobrze wstrząsnąć przed użyciem oraz pić go powoli, przez ok. 30 min. Produkt jest gotowy do spożycia, przeznaczony do picia –
w poręcznej butelce. Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.

* Na podstawie analizy tego typu produktów dostępnych na rynku.

Ważna informacja: Nutridrink Protein 125 ml można stosować jedynie jako uzupełnienie diety.

Nutridrink Protein 125 ml to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego
do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą.

Czy dostępne są inne preparaty odżywcze?

Dla osób chorych onkologicznie zalecany jest szczególnie Nutridrink Protein 125 ml oraz FortiCare.
W odróżnieniu od niektórych Nutridrinków (200 ml) jedna butelka tych produktów to zaledwie 125 ml.

Inne preparaty Nutridrink zalecane są osobom przewlekle chorym, przed i po operacjach oraz osobom w wieku podeszłym.

Nutridrink: wysokoenergetyczny preparat odżywczy, bez błonnika
Nutridrink Yoghurt style: wysokoenergetyczny, bez błonnika, z dodatkiem jogurtu
Nutridrink Multi Fibre: wysokoenergetyczny, z błonnikiem usprawniającym pracę jelit
Nutridrink Juice style: wysokoenergetyczny, bez tłuszczu – dla osób, którym zalecane jest zmniejszenie spożycia tłuszczów (np. kamica i zapalenie woreczka żółciowego, zapalenie i marskość wątroby)
NutriKid Multi Fibre: odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna, wzbogacona w błonnik, gotowa do spożycia płynna dieta w butelce o pojemności 200 ml przeznaczona specjalnie dla dzieci powyżej 1. roku życia.
Cubitan: wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy, zalecany pacjentom z trudno gojącymi się ranami
i odleżynami.
Diasip: nie zawiera sacharozy, dla pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią.

Czy istnieją Nutridrinki, które można stosować u dzieci chorych onkologicznie już od 1 roku życia ?

Tak, produktem z rodziny Nutridrinków, który można stosować u dzieci od 1 roku życia jest NutriKid Multi Fibre. Jest to odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna, wzbogacona w błonnik, gotowa do spożycia płynna dieta w butelce o pojemności 200 ml przeznaczona specjalnie dla dzieci powyżej 1. roku życia. NutriKid Multi Fibre zostało opracowane aby sprostać specjalnym wymaganiom dzieci wymagającym doustnego wsparcia żywieniowego, także w chorobie onkologicznej.

Czy mamy produkt doustny bez białek mleka krowiego?

W ofercie produktów doustnych zawierających białko posiadamy preparaty, których głównym źródłem białka są białka mleka krowiego.
Produktami bez białek mleka krowiego są:

– PreOp (do przedoperacyjnego postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych planowanym zabiegom chirurgicznym), 100 kcal w 200ml, zawiera węglowodany i elektrolity, dawka początkowa: 4×200 ml wieczorem przed operacją, dawka końcowa: 2X200 ml dwie godziny przed znieczuleniem;

– Calogen (dodatkowe źródło energii przy ograniczonym spożyciu doustnym, w przypadkach takich jak: choroba nowotworowa, choroby nerek, mukowiscydoza, HIV, anoreksja, wiek podeszły), 405 kcal, białko 0 g, błonnik 0g, dawkowanie jako uzupełnienie diety 3 x 30 ml dzienne, mieszanka tłuszczów roślinnych bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe;

– Fantomalt (stosowane przy zaburzeniach trawienia i wchłaniania białek i tłuszczów, niewydolności wątroby), 19 kcal w jednej miarce (5g), zawiera tylko węglowodany, których źródłem są maltodekstryny, dawkowanie powinno być ustalone przez lekarza lub dietetyka.

Mamy w ofercie dietę przemysłową Nutrison Soya, na bazie białka sojowego, która nie jest przystosowana sensorycznie do spożycia doustnego https://nutriciamedyczna.pl/produkt/nutrison-soya, ale jeżeli smak nie stanowi bariery, to można go skonsultować z lekarzem.

W ofercie dla dzieci powyżej 1. roku życia posiadamy produkt Neocate Junior, jest to mieszanka aminokwasowa, czyli produkt nie posiada białek, bo są rozłożone do aminokwasów.

Proszę pamiętać, że użycie i dawkowanie powyższych preparatów powinno zostać skonsultowane
z lekarzem.

Czy można podawać Nutridrink Protein z lekami?

Leki należy podawać zgodnie z zaleceniami lekarza, niektóre wymagają podaży na czczo lub w trakcie lub w określonym czasie po spożytym posiłku. Ze względu na szeroką gamę chorób, które wymagają wsparcia żywieniowego oraz ogromna liczbę różnorodnych leków stosowanych w trakcie terapii, sugerujemy przed rozpoczęciem stosowania preparatów Nutridrink konsultacje z lekarzem prowadzącym.

Czy Nutridrink Protein jest refundowany?

Na dzień obecny produkt Nutridirnk Protein nie jest objęty refundacją. Produkt jest dostępny do zakupu bez recepty na naszej stronie, w aptekach stacjonarnych i internetowych.

Czy podczas choroby muszę używać preparatów odżywczych?

Doustne preparaty odżywcze dla pacjentów poddawanych leczeniu onkologicznemu można stosować
w trakcie całego leczenia: przed chemio- i radioterapią, pomiędzy sesjami leczenia
i po jego zakończeniu, przed operacjami onkologicznymi oraz w okresie rekonwalescencji.
Ich zaletą jest skoncentrowana dawka wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, które pomogą zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy. Dzięki odpowiednio stosowanym preparatom odżywczym możemy mieć pewność, że dostarczamy swojemu organizmowi to, czego w okresie leczenia potrzebuje najbardziej.

Preparaty odżywcze dla osób chorych onkologicznie to na przykład Nutridrink Protein 125 ml
i FortiCare. Zawierają one dużą ilość białka i energii w małej ilości (125 ml) – co dodatkowo ułatwia
ich przyjęcie i jest istotne ze względu na często zmniejszony apetyt w trakcie terapii przeciwnowotworowej.

Ważna informacja: Nutridrink Protein 125 ml można stosować jedynie jako uzupełnienie diety. FortiCare można stosować jako uzupełnienie diety lub, jeśli lekarz zaleci, jako jedyne źródło pożywienia.

Czy stosowanie Nutridrinków Protein pobudzi apetyt chorego?

Mała pojemność Nutridrink Protein 125 ml została opracowana z myślą o pacjentach onkologicznych z zaburzeniami apetytu, którym sprawia trudność spożycie odpowiedniej ilości składników odżywczych z dietą tradycyjną/kuchenną.

Dlaczego muszę konsultować z lekarzem stosowanie Nutridrink Protein?

Każdy pacjent wymaga indywidualnego podejścia ze względu na możliwość współwystępowania różnych chorób, dlatego konieczna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym w sprawie rekomendowanej formy żywienia, rodzaju oraz ilości diety. Lekarz widzi cały obraz choroby.

Dlaczego Nutridrink Protein należy pić powoli?

Ze względu na dużą osmolarność produktu (570 mOsmol/l) zaleca się spożywać go powoli, nawet przez 30 min do godziny. W niektórych przypadkach, jeżeli produkt został spożyty zbyt szybko, może pojawić się tzw. biegunka osmotyczna. Należy tez pamiętać , że w większości przypadków organizm może rozwinąć tolerancję i przyzwyczaić się do składu i konsystencji Nutridrinka. W przypadku uporczywej biegunki lub biegunki powtarzającej się po spożyciu produktu należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Dlaczego pacjenci z dysfagią potrzebują pożywienia oraz płynów o zmienionej konsystencji?

Dysfagia, występująca między innymi u chorych z nowotworami głowy i szyi, może pojawić się po chirurgicznym usunięciu struktur odpowiedzialnych za odruch połykania lub po ich uszkodzeniu podczas radio- lub chemioterapii i wiąże się z zaburzeniami połykania. Dysfagia ustnogardłowa utrudnia przechodzenie pokarmu z jamy ustnej do przełyku, zaś przełykowa – ogranicza przechodzenie pokarmów stałych bądź płynów przez przełyk do żołądka.

Pacjenci z ustnogardłową postacią dysfagii są narażeni na zwiększone ryzyko aspiracji – czyli przypadkowego zachłyśnięcia się płynem lub kęsem pokarmu podczas połykania. Szczególnie niebezpieczne są płyny oraz pokarmy o rzadkiej konsystencji. Sama aspiracja może prowadzić do wystąpienia objawów ostrej niedrożności oddechowej stanowiącej zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta.

U pacjentów z dysfagią ryzyko aspiracji jest wynikiem braku właściwej kontroli nad mechanizmem przełykania, który nie działa wystarczająco szybko i sprawnie, aby chronić drogi oddechowe. Często na taki stan rzeczy dodatkowo wpływa fakt, że u pacjentów z dysfagią stwierdza się brak czucia smaku, zaburzone odczuwanie temperatury pożywienia oraz wywieranego przez pokarm nacisku wewnątrz jamy ustnej czyli tych wszystkich czynników, które pełnią główną rolę w bezpiecznym procesie połykania. Zmiana struktury oraz konsystencji pokarmów i płynów zmniejsza szybkość ich przechodzenia przez gardło podczas połykania, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia aspiracji u pacjentów z dysfagią. Zagęszczone pożywienie łatwiej kontrolować w ustach i tym samym bezpiecznie je połknąć.

Ułatwieniem przyjmowania płynów i pokarmów w sposób bezpieczny dla zdrowia i życia jest Nutilis, produkt szybko zagęszczający posiłki, nie zmieniający przy tym ich smaku, zapachu i koloru.

Dlaczego warto prawidłowo się odżywiać w trakcie leczenia przeciwnowotworowego?

Prawidłowe odżywianie jest szczególnie ważne w przypadku pacjentów, którzy są w trakcie leczenia onkologicznego. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze u osoby chorej na nowotwory zwiększa się, czasami nawet dwukrotnie – dzieje się tak w przypadku zapotrzebowania na białko. Dlatego, by zapewnić organizmowi wystarczającą ilość białka, energii i witamin, należy dbać o zrównoważoną dietę.
ESPEN (Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) zaleca wyższe spożycie białka osobom chorym na nowotwory oraz stosowanie doustnych preparatów odżywczych przed chemio- i radioterapią oraz w okresach pomiędzy cyklami terapii.

Należy pamiętać, że potrzeby żywieniowe osób chorych onkologicznie różnią się między sobą, dlatego warto porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem na temat doboru odpowiedniej diety dostosowanej do potrzeb chorego organizmu i umiejscowienia nowotworu.

Jak długo stosować Nutridrink Protein?

Nutridrink Protein należy stosować do czasu uzyskania zamierzonego celu, np. zatrzymanie postępującego niedożywienia, wzrostu masy ciała, poprawy stanu odżywienia organizmu.

Jaki preparat odżywczy stosować u chorych onkologicznie?

Chorzy na nowotwory mają bardzo często zwiększone zapotrzebowanie na białko, a także inne substancje odżywcze. Dlatego też podczas choroby onkologicznej polecane jest stosowanie preparatu Nutridrink Protein 125 ml – który w małej objętości, tylko 125 ml, zawiera aż 18 g białka, niezbędnego w procesie leczenia.
Nutridrink Protein 125 ml można stosować wyłącznie jako uzupełnienie diety – w liczbie 2 butelki dziennie przez minimum 14 dni.

Jakie posiłki spożywać w trakcie choroby nowotworowej jelit?

To bardzo ogólne pytanie, a odpowiedź na nie zależy zarówno od stopnia zaawansowania choroby, jak i etapu leczenia. Czy pacjent ma kolostomię? Czy po operacji został poddany chemioterapii? Czy jest w trakcie, czy po? Jakie ma wiodące dolegliwości? Czy pacjent schudł? Ile i w jakim czasie? Decyzje dietetyczne/żywieniowe w onkologii są bardzo indywidualne i zależą od wielu czynników. Bardzo ogólnie można powiedzieć, że bezpieczne będą potrawy z warzyw skrobiowych (ziemniak, marchew, burak), pieczywo białe i graham, miękkie płatki, kasze i makarony, jaja, ryby, mięsa gotowane chude, bez mięsa czerwonego, nie tłuste, nie smażone, bez panierek. Nabiał zależy od schematu chemioterapii. Tłuszcze: oleje roślinne i masło do 2 łyżeczek na dobę. Owoce: jabłka, banany, owoce jagodowe.

Jeżeli mam cukrzycę, to czy mogę przyjmować Nutridrink Protein?

Ze względu na współwystępowanie kilku innych chorób zalecamy kontakt z lekarzem prowadzącym, który będzie w stanie indywidualnie dobrać odpowiedni produkt. Produktem rekomendowanymw przypadku cukrzycy jest Diasip. Natomiast jeżeli poziom cukru we krwi jest kontrolowany oraz dieta tradycyjna/kuchenna, to lekarz może zalecić stosowanie Nutridrink Protein.

Kiedy stosuje się preparaty odżywcze takie jak Nutridrink Protein 125 ml?

Preparaty odżywcze, np. Nutridrink Protein 125 ml, stosuje się w przypadku występowania problemów z jedzeniem spowodowanych chorobą. Problemy te mogą dotyczyć: zmniejszonego apetytu, niechęci do jedzenia, problemów z gryzieniem i/lub z połykaniem, zaburzeń odczuwania smaku i zapachu, bólu przy jedzeniu, czy suchości w jamie ustnej.

Choroba, uraz czy operacja zwiększają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Bardzo często towarzyszy temu utrata apetytu lub inny powód, którego konsekwencją jest zbyt niskie
(w stosunku do potrzeb) spożycie pokarmów. W rezultacie chory słabnie i gorzej reaguje na leczenie, wydłuża się czas hospitalizacji i rekonwalescencji.

W takim wypadku preparaty odżywcze, takie jak Nutridrink Protein 125 ml, mogą stanowić dobry sposób na odżywienie organizmu chorego. Płynna forma preparatu ułatwia spożycie – pacjent
nie musi gryźć i przeżuwać, a skondensowana formuła zapewnia dużą ilość energii i składników odżywczych w małej, a przez to łatwiejszej do spożycia, objętości.

Rozpoczynam chemioterapię: jaka powinna być moja dieta? Czy są pokarmy, których należy unikać?

Przede wszystkim należy pamiętać, że w chorobie nowotworowej zapotrzebowanie na składniki odżywcze wzrasta, dlatego właściwie dobrana i dobrze zbilansowana dieta może pozwolić na zmniejszenie skutków ubocznych leczenia oraz na lepszą reakcję na terapię.

Większość przeciwnowotworowych leków cytostatycznych może powodować efekty uboczne,
które będą miały wpływ bezpośrednio na spożycie żywności. Jeżeli nie odczuwasz żadnych skutków ubocznych, typu nudności, wymioty, biegunka, zaparcia, utrata apetytu czy zaburzenia smaku, Twoja dieta nie powinna różnić się od standardowej diety (z wyjątkiem produktów spożywczych,
co do których istnieje przeciwskazanie ze względu na możliwość interakcji ze stosowaną farmakoterapią –
w tym celu należy porozmawiać z lekarzem). Posiłki warto rozdzielić na 5-6 porcji i przygotowywać
je w atrakcyjny sposób, aby uniknąć monotonii w jedzeniu.

Jeżeli pojawią się skutki uboczne po chemioterapii , skonsultuj się z lekarzem, który dobierze właściwe leki oraz zmodyfikuje dietę, by była ona lepiej przyswajalna.

Warto porozmawiać z lekarzem o preparatach odżywczych, które pomogą odżywić organizm podczas terapii przeciwnowotworowej. Mogą one również pomóc w poradzeniu sobie ze skutkami ubocznymi chemioterapii. W większości przypadków zawierają one wszystkie niezbędne składniki odżywcze
oraz dużą ilość białka – do tego są łatwe do spożycia. Przykładem takich preparatów odżywczych
może być Nutridrink Protein 125 ml.

Wskazówki:
Staraj się jeść maksymalnie co 3 godziny, 5-6 posiłków dziennie;
Staraj się uatrakcyjniać swoje menu, by uniknąć monotonii;
Jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs;
Warzywa i owoce staraj się jeść codziennie, najlepiej surowe;
Unikaj ostrych przypraw, takich jak pieprz czy musztarda;
Używaj naturalnych ziół i olejów roślinnych;
Postaraj się ograniczyć przyjmowanie soli;
Zupy powinny zawsze zawierać źródło pełnowartościowego białka (np. mięso z kurczaka lub ryby);
Gotuj na niewielkiej ilości olejów roślinnych i przypraw, staraj się unikać przypraw uprzemysłowionych;
Staraj się unikać produktów przetworzonych: konserw, wędlin (szynka, mortadela, salami) i mięs (kiełbasa, parówka);
W razie wątpliwości skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem.

Co to jest żywienie medyczne i kiedy jest potrzebne?

Żywienie medyczne to specjalny sposób żywienia osób chorych, którego celem jest wspomaganie leczenia farmakologicznego oraz utrzymanie właściwego stanu odżywienia pacjenta. Potrzebne jest osobom, które ze względu na chorobę nie mogą dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii, składników mineralnych i witamin wraz z tradycyjnym pokarmem.

Czy stres wpływa na utratę wagi?

Stres wpływa na utratę wagi. Zestresowany organizm, będący w stanie ciągłego napięcia, produkuje duże ilości adrenaliny. Hormon ten odpowiada za podwyższenie przemiany materii, co wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na składniki energetyczne. Gdy te nie zostaną dostarczone w dostatecznej ilości, następuje spadek wagi. Osoby będące pod wpływem stresu związanego z chorobą często nie są w stanie zapewnić swojemu organizmowi właściwej podaży energii. Przyczyną tego faktu jest miedzy innymi niechęć do jedzenia. Związane jest to z przeciwstawnym działaniem autonomicznego układu nerwowego, który pod wpływem stresu mobilizuje serce i płuca, zwalniając pracę układu pokarmowego. W takiej sytuacji organizm pacjenta sięga po rezerwy energetyczne zgromadzone w tkance tłuszczowej. Osobom chorym często nie jest łatwo tę tkankę odbudować ze względu na trudności z przyjmowaniem pokarmu. Jest to problem, który towarzyszy wielu chorobom.

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.