Żywienie medyczne


Żywienie medyczne w chorobie onkologicznej Żywienie medyczne w chorobie neurologicznej

Żywienie medyczne - Twoje posiłki
w walce z chorobą



Żywienie medyczne jest metodą wspomagania leczenia stosowaną w wielu chorobach. Żywienie medyczne wspiera leczenie. Celem żywienia medycznego jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, jeśli chory ma problemy z przyjmowaniem normalnych posiłków. Odpowiednio wcześnie wprowadzone żywienie medyczne nie tylko znacznie poprawia samopoczucie pacjenta, ale także wspomaga leczenie i dodaje sił w walce z chorobą.

 

 

 

Żywienie medyczne to preparaty odżywcze zawierające niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały. Stosowane są z jednej strony jako wspomaganie tradycyjnej diety, ale mogą one również całkowicie zastąpić normalne posiłki, gdy nie udaje się zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania organizmu w tradycyjny sposób.

 

 

 

Żywienie medyczne w chorobie onkologicznej



Choroba nowotworowa bardzo często wiąże się z niedoborem składników energetycznych (węglowodanów i tłuszczów) oraz budulcowych i regulujących (białek, witamin, minerałów), czego skutkiem są niezamierzona utrata wagi i osłabienie organizmu. Jest to sytuacja niebezpieczna dla pacjenta, dowiedziono bowiem, że osoby źle odżywione gorzej reagują na leczenie przeciwnowotworowe. Są też bardziej narażone na infekcje i powikłania pooperacyjne. Dlatego niezwykle ważne jest, aby utrzymać stan odżywienia pacjenta na możliwie najlepszym poziomie.

 

Wsparcie żywieniowe to integralny element terapii przeciwnowotworowej. Stosowane w konsultacji z lekarzem produkty odżywiają organizm i pomagają odzyskać siły w chorobie.

 

Wybrane produkty żywienia medycznego Nutricii Medycznej w postaci specjalistycznych preparatów odżywczych zostały opracowane z myślą o pacjentach onkologicznych przed, po i w trakcie leczenia przeciwnowotworowego.

 

Dieta w chorobie nowotworowej powinna uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko i energię. Dlatego warto wtedy włączyć do diety wysokoenergetyczne bogate w białko preparaty odżywcze, przeznaczone do żywienia medycznego, takie jak Nutridrink Protein 125 ml. Dodatkowo, należy zadbać o to, aby codziennie zapewnić choremu odpowiednią, dostosowaną do stanu chorego aktywność fizyczną – rehabilitacja.







Zalecany czas stosowania dla osób z chorobą nowotworową to 2 butelki dziennie przez minimum 14 dni. Jedna butelka dostarcza 18 g białka i 300 kalorii w 125 ml.

Nutridrink Protein 125 ml może być stosowany jako uzupełnienie diety, pomiędzy posiłkami lub jako jedyne źródło pożywienia.

Nutridrik Protein należy pić powoli – ze względu na jego wysoką osmolarność i związane z tym ryzyko biegunki – szczególnie przy pierwszym zastosowaniu: 1 butelkę przez ok. 30 min.

Przechowywanie: przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.

Nutridrink Protein 125 ml można dodawać do potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.

  • Nutridrink Protein 125 ml należy stosować pod nadzorem lekarza.
  • Nie należy stosować u dzieci poniżej 3 roku życia. Nie stosować w przypadku nietolerancji laktozy, alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii.
  • Ze względu na wysoką zawartość białka produkt nie jest odpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek (bez odpowiedniej nerkowej terapii zastępczej) oraz wątroby, zagrożonych wystąpieniem encefalopatii wątrobowej.
  • Nie może być jedynym źródłem pożywienia.
  • Ważna informacja: Nutridrink Protein 125 ml można stosować jedynie jako uzupełnienie diety.
  • Nutridrink Protein 125 ml to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą. Stosować pod nadzorem lekarza. Nie może stanowić jedynego źródła pożywienia.

Żywienie medyczne w chorobie neurologicznej



Wielu chorobom neurologicznym towarzyszy zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze – min. pacjenci po udarze mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, które odrywa istotna rolę w czasie rekonwalescencji , przyczyniając się do poprawy funkcji poznawczych i przyspieszając proces rehabilitacji.

 

Dodatkowo co piąty pacjent po udarze narażony jest na powstanie odleżyn. Nieodpowiednio zbilansowana dieta może zwiększyć to ryzyko. Pacjenci z odleżynami wymagają diety wysokobiałkowej, wzbogaconej w składniki wpływające na proces gojenia się ran takie jak: arginina, witamina c i cynk. Dlatego warto włączyć do codziennej diety wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy, specjalistyczny preparat odżywczy Cubitan.

 

U pacjentów z chorobą Alzheimera warto pamiętać o tym, by monitorować ilość przyjmowanych przez nich kalorii i składników odżywczych – gdyż często zapominać oni mogą o posiłkach lub nie chcieć jeść, co może doprowadzić do ich niedożywienia. Jeśli chorzy z różnych powodów nie mogą przyjąć takiej ilości pożywienia, jaka jest dla nich odpowiednia, warto rozważyć zastosowanie żywienia medycznego, które w małej objętości, dostarczy pacjentowi dużej ilości składników odżywczych – np. preparatu Nutridrink. Jedna butelka (tylko 125 ml) to aż 300 kcal i 12g białka.

 

Prawidłowe odżywianie jest bardzo istotne dla każdego pacjenta, jednak często dużym wyzwaniem jest realizacja zwiększonego zapotrzebowanie na składniki odżywcze poprzez codzienną dietę.

 

Specjalistyczne preparaty odżywcze firmy Nutricia to wparcie żywieniowe pacjentów neurologicznych i integralny element terapii pacjentów po udarze, z odleżynami, czy  z chorobą Parkinsona.

 

 

Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą



Żywienie medyczne jest metodą wspomagania leczenia stosowaną w wielu chorobach. Żywienie medyczne wspiera leczenie. Celem żywienia medycznego jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, jeśli chory ma problemy z przyjmowaniem normalnych posiłków. Odpowiednio wcześnie wprowadzone żywienie medyczne nie tylko znacznie poprawia samopoczucie pacjenta, ale także wspomaga leczenie i dodaje sił w walce z chorobą.

 

Żywienie medyczne to preparaty odżywcze zawierające niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały. Stosowane są z jednej strony jako wspomaganie tradycyjnej diety, ale mogą one również całkowicie zastąpić normalne posiłki, gdy nie udaje się zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania organizmu w tradycyjny sposób.

 

 

 











Cubitan stosować od 1-3 dziennie u pacjentów po udarze i odleżynami podczas okresu rekonwalescencji. Jedna butelka dostarcza 248 kcal i 18g białka



Nutridrink Juice style stosować od 1-3 dziennie u pacjentów z chorobą Parkinsona w zależności od terapii preparatami Lewodopy. Jedna butelka dostarcza 300 kcal i 8g białka



Nutridrink 125 ml można stosować jako uzupełnienie diety od 1-3 butelek dziennie u pacjentów z chorobą Alzheimera. Jedna butelka (125 ml) dostarcza 300 kcal i 12g białka.





Cubitan może być stosowany jako uzupełnienie diety, pomiędzy posiłkami.



Nutridrink Juice style może być stosowany jako uzupełnienie diety, pomiędzy posiłkami lub jako jedyne źródło pożywienia.



Nutridrink 125 ml może być stosowany jako uzupełnienie diety, pomiędzy posiłkami lub jako jedyne źródło pożywienia.

Sposób użycia: produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia. Najlepiej podawać schłodzony. Dobrze wstrząsnąć przed użyciem. Pić powoli, 1 butelkę przez ok. 30 minut.

Przechowywanie: przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.

Cubitan, Nutridrink Juice style i Nutridrink 125 ml można dodawać do potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.

  • Specjalistyczne preparaty odżywcze należy stosować pod nadzorem lekarza.
  • Nie należy stosować u dzieci poniżej 3 roku życia. Nie stosować w przypadku nietolerancji laktozy, alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii.
  • Ze względu na wysoką zawartość białka produkt nie jest odpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek (bez odpowiedniej nerkowej terapii zastępczej) oraz wątroby, zagrożonych wystąpieniem encefalopatii wątrobowej.
  • Cubitan nie może być jedynym źródłem pożywienia.
  • Nutridrink Juice style i Nutridrink 125 ml można stosować jako uzupełnienie diety lub jako jedyne źródło pożywienia.
  • Cubitan, Nutridrink Juice style to dietetyczne środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą. Stosować pod nadzorem lekarza


Zaburzenia połykania w chorobach neurologicznych



Oprócz właściwego żywienia w chorobach neurologicznych, warto pamiętać także o przygotowaniu posiłków i napojów w konsystencji rekomendowanej przez lekarzy, pielęgniarki i/lub logopedów, która będzie odpowiednia dla osób po udarze, z chorobą Parkinsona lub Alzheimera. Osoby chore neurologiczne często doświadczają bowiem trudności z przełykaniem (czyli dysfagii) i nie powinny przyjmować pokarmów o konsystencji płynnej lub stałej – lecz o konsystencji papkowatej. Czy wiesz, że… Co drugi pacjent po udarze doświadcza trudności z przełykaniem? Zaburzenia połykania sprawiać mogą, że spożywane płyny lub pokarmy nie trafiają do przewodu pokarmowego, lecz do układu oddechowego i mogą wywołać zachłystowe zapalenie płuc stanowiące ryzyko dla zdrowia i życia pacjenta. Dodatkowo trudności w przełykaniu zwiększają ryzyko odwodnienia i niedożywienia chorego.



W celu utrzymania rekomendowanej odpowiedniej konsystencji spożywanych napojów i pokarmów, należy je zagęścić. W tym celu wykorzystać można specjalistyczne preparaty, które są odporne na działąnie enzymów znajdujących się w ślinie (amylaza ślinowa), dzięki czemu utrzymują swoją konsystencję i nie rozwarstwiają się podczas karmienia chorego. Takim preparatem jest Nutilis Clear – amylazooporny preparat zagęszczający dla osób z trudnościami z przełykaniem, który pozwala szybko zagęścić napoje i pokarmy, aby ułatwić bezpieczne przełykanie pacjentowi. Nutilis Clear nie zmienia smaku i zapachu zagęszczanych produktów, dzięki czemu chory może cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania lub napoju.



Zaburzenia pamięci w chorobie Alzheimera



Jednym z objawów choroby Alzheimera są zaburzenia pamięci, które mogą pojawić się czasami nawet na długo przed postawieniem właściwej diagnozy. Badania prowadzone we współpracy z osobami chorymi pokazują, że pacjenci z chorobą Alzheimera mają niższe poziomy specyficznych składników odżywczych, które biorą udział w tworzeniu się nowych połączeń synaptycznych w mózgu. Badania kliniczne potwierdzają również, że składniki odżywcze, takie jak urydyna, cholina, kwasy omega-3, witaminy z grupy B i fosfolipidy, mają pozytywny wpływ na tworzenie nowych połączeń synaptycznych. Składniki te dostępne są między innymi w preparacie Souvenaid.



Więcej informacji o żywieniu medycznym pod numerem
Serwisu Konsumenckiego Nutricii Medycznej:


 

22 55 00 155

(od poniedziałku do piątku, od 9 do 17)
Koszt rozmowy jak za połączenie na telefony stacjonarne wg taryfy operatora.


Masz pytanie? Napisz do nas na serwis@nutriciamedyczna.pl

Youtube
Kup teraz
Blog

Nutridrink, Nutridrink Yoghurt Style, Nutridrink Protein, Nutridrink Juice Style, Nutridrink Multi Fibre, Cubitan, Diasip, Souvenaid, Nutilis Clear –dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparaty Nutridrink: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą. Diasip: Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią. Cubitan: Do postępowania dietetycznego u pacjentów z trudno gojącymi się ranami. Nutilis Clear: dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania w dysfagii. Forticare -dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w zaburzeniach stanu odżywiania spowodowanych chorobą nowotworową. Calogen: dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w chorobach wymagających wysokiej podaży energii. Souvenaid dietetyczny środk spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego wykorzystywanym w terapii żywieniowej pacjentów ze wczesnymi objawami choroby Alzheimera. Producent N.V. Nutricia PRkam/9/01/2017



Stosować pod nadzorem lekarza.

Polityka prywatności