Po co białko w diecie osoby chorej onkologicznie?
Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Chory na nowotwór potrzebuje go jednak prawie 2 razy więcej – ok 1,5 g białka / kg masy ciała na dobę. Oznacza to, że pacjent onkologiczny powinien szczególnie dbać o odpowiednią podaż białka w codziennej diecie. Źródłami białka o wysokiej wartości odżywczej w diecie są mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.
Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować.
- Podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
- Odpowiada za budowę i pracę mięśni
- Składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
- Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
- Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Czasami pokrycie zapotrzebowania na białko poprzez modyfikację tradycyjnej diety pacjenta onkologicznego nie wystarcza i wtedy lekarz może zalecić wsparcie żywieniowe w postaci doustnych preparatów odżywczych.
Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Onkologii: FAQ Onkologia