Rozpoczynam chemioterapię: jaka powinna być moja dieta? Czy są pokarmy, których należy unikać?
Przede wszystkim należy pamiętać, że w chorobie nowotworowej zapotrzebowanie na białko wzrasta prawie dwukrotnie, dlatego właściwie dobrana i dobrze zbilansowana dieta może przyczynić się do lepszego odżywienia organizmu chorego i zmniejszyć ryzyko rozwoju niedożywienia. Większość przeciwnowotworowych leków cytostatycznych może powodować różne dolegliwości, które będą miały wpływ bezpośrednio na spożycie żywności – mogą powodować nudności, zaburzenia odczuwania smaku, zapachu, wymioty, biegunki, zaparcia. Dlatego w tym czasie zalecana jest przede wszystkim dieta lekkostrawna czyli taka, która w najmniejszym stopniu obciąży przewód pokarmowy. Wyklucza się produkty które zalegają długo w żołądku – zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego, jak również dania wzdymające, tłuste, a także ostre przyprawy (papryczka chilli, ocet, musztarda) czy napoje gazowane (również woda gazowana nie jest wskazana). Z posiłków należy wyeliminować warzywa kapustne, strączkowe (fasola, groch, soja) – jeśli są źle tolerowane, cebulę i czosnek. Owoce i warzywa należy wybierać młode i delikatne, obrane ze skórki, najlepiej jeść je upieczone, uduszone lub zblendowane. Mięsa i ryby należy spożywać duszone, gotowane lub pieczone, zaleca się chude mięsa tj. drób, cielęcina, schab. Produkty zbożowe należy wybierać te z najmniejszą ilością błonnika tj. pszenne, orkiszowe, żytnie, ryż biały, drobne kasze (mazurska, kus kus, jaglana). Z produktów mlecznych należy wybierać te o najmniejszej ilości tłuszczu, ograniczyć należy sery żółte, pleśniowe, topione, śmietanę. Ważne jest również częste spożywanie posiłków, ale mniejszych objętościowo – 5-6 posiłków, co 3-4 godziny. Warto również skonsultować swój jadłospis z dietetykiem, który doradzi co i jak jeść, aby odżywiać się zdrowo i odpowiednio do zapotrzebowania.
Gdy jednak z uwagi na dolegliwości, pacjent nie jest w stanie zjeść tyle ile powinien i tego co powinien, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, warto porozmawiać z lekarzem o preparatach odżywczych, które mogą pomóc uzupełnić dietę w niezbędne składniki odżywcze, a do tego ich płynna forma i nieduża objętość ułatwia spożycie osobom chorym. Przykładem takich preparatów odżywczych może być Nutridrink Protein i Nutridrink Protein Omega 3.
Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Onkologii: FAQ Onkologia