Rozpoczynam chemioterapię: jaka powinna być moja dieta? Czy są pokarmy, których należy unikać?
Przede wszystkim należy pamiętać, że w chorobie nowotworowej zapotrzebowanie na składniki odżywcze wzrasta, dlatego właściwie dobrana i dobrze zbilansowana dieta może pozwolić na zmniejszenie skutków ubocznych leczenia oraz na lepszą reakcję na terapię.
Większość przeciwnowotworowych leków cytostatycznych może powodować efekty uboczne,
które będą miały wpływ bezpośrednio na spożycie żywności. Jeżeli nie odczuwasz żadnych skutków ubocznych, typu nudności, wymioty, biegunka, zaparcia, utrata apetytu czy zaburzenia smaku, Twoja dieta nie powinna różnić się od standardowej diety (z wyjątkiem produktów spożywczych,
co do których istnieje przeciwskazanie ze względu na możliwość interakcji ze stosowaną farmakoterapią –
w tym celu należy porozmawiać z lekarzem). Posiłki warto rozdzielić na 5-6 porcji i przygotowywać
je w atrakcyjny sposób, aby uniknąć monotonii w jedzeniu.
Jeżeli pojawią się skutki uboczne po chemioterapii , skonsultuj się z lekarzem, który dobierze właściwe leki oraz zmodyfikuje dietę, by była ona lepiej przyswajalna.
Warto porozmawiać z lekarzem o preparatach odżywczych, które pomogą odżywić organizm podczas terapii przeciwnowotworowej. Mogą one również pomóc w poradzeniu sobie ze skutkami ubocznymi chemioterapii. W większości przypadków zawierają one wszystkie niezbędne składniki odżywcze
oraz dużą ilość białka – do tego są łatwe do spożycia. Przykładem takich preparatów odżywczych
może być Nutridrink Protein 125 ml.
Wskazówki:
Staraj się jeść maksymalnie co 3 godziny, 5-6 posiłków dziennie;
Staraj się uatrakcyjniać swoje menu, by uniknąć monotonii;
Jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs;
Warzywa i owoce staraj się jeść codziennie, najlepiej surowe;
Unikaj ostrych przypraw, takich jak pieprz czy musztarda;
Używaj naturalnych ziół i olejów roślinnych;
Postaraj się ograniczyć przyjmowanie soli;
Zupy powinny zawsze zawierać źródło pełnowartościowego białka (np. mięso z kurczaka lub ryby);
Gotuj na niewielkiej ilości olejów roślinnych i przypraw, staraj się unikać przypraw uprzemysłowionych;
Staraj się unikać produktów przetworzonych: konserw, wędlin (szynka, mortadela, salami) i mięs (kiełbasa, parówka);
W razie wątpliwości skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem.
Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Onkologii: FAQ Onkologia