Nutridrink Protein Omega 3 to doustny preparat odżywczy: żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym, którą należy stosować pod nadzorem lekarza.
Kiedy może pomóc?
Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów onkologicznych w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie:
zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (na przykład białko) będące następstwem choroby
brak apetytu i niechęć do jedzenia
problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia
niewystarczające spożywanie z tradycyjną dietą kwasów tłuszczowych Omega 3 i witaminy D w trakcie choroby nowotworowej
utrata masy mięśniowej i osłabienie siły mięśniowej
Dla kogo Nutridrink Protein Omega 3?
Produkt Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Przeznaczony do wsparcia żywieniowego pacjentów z nowotworami.***
Nutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane:
- jako przygotowanie do chemio- i radioterapii
- w trakcie i po zakończeniu radioterapii
- w okresie okołooperacyjnym
Czy wiesz, że na ryzyko rozwoju niedożywienia u pacjentów z nowotworami wpływa wiele różnych czynników:
Zmniejszone spożycie pokarmów będące wynikiem lokalizacji nowotworu np. w przewodzie pokarmowym
Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie w wyniku rozwoju stanu zapalnego
Dolegliwości mogące wystąpić podczas leczenia onkologicznego np. biegunki, nudności, zmiany w odczuwaniu smaków
Czy wiesz, że?
Rola białka i kwasów tłuszczowych omega 3 w diecie pacjenta onkologicznego.
Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Chory na nowotwór potrzebuje go jednak prawie 2 razy więcej – ok. 1,5 g białka / kg masy ciała na dobę. Oznacza to, że pacjent onkologiczny powinien szczególnie dbać o odpowiednią podaż białka w codziennej diecie. Źródłami białka o wysokiej wartości odżywczej w diecie są mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.
Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować.
- Podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
- Odpowiada za budowę i pracę mięśni
- Składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
- Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
- Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Omega 3 należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza, stąd należy je dostarczać wraz z dietą. Ich źródłem są głównie ryby, orzechy, oleje roślinne (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek). Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, dlatego są uważane w onkologii za składnik, którego dostarczenie do organizmu wraz z dietą jest szczególnie ważne w przebiegu choroby nowotworowej.
Choroba nowotworowa jak i samo leczenie przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie pacjenta onkologicznego, co wpływa m.in. na obniżenie apetytu, nudności, utratę masy ciała, w tym masy mięśniowej i osłabienie. To może to prowadzić do rozwoju niedożywienia, które może mieć wpływ na przebieg terapii onkologicznej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej i poprawy stanu odżywienia pacjenta onkologicznego.
Czasami pokrycie zapotrzebowania na białko i omega 3 poprzez modyfikację tradycyjnej diety pacjenta onkologicznego nie wystarcza wtedy lekarz może zalecić wsparcie żywieniowe, w postaci doustnych preparatów odżywczych.
Dlaczego warto stosować Nutridrink Protein Omega 3?
Nutridrink Protein Omega 3 odżywia i dzięki temu wspiera leczenie pacjentów onkologicznych
Nutridrink Protein Omega 3 to największa ilość:
- białka (18 g)
- energii (306 kcal)
- kwasów tłuszczowych omega 3: EPA i DHA (1,8 g) oraz witaminy D (9,8 μg)
skoncentrowane w najmniejszej butelce (125 ml)*
- Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore
- Dostępny w 2 smakach (rześki smak truskawkowo-malinowy oraz rześki smak mango-brzoskwinia) stworzonych z myślą o pacjentach onkologicznych.
Stosowanie
Zalecane spożycie to 1-2 BUTELKI DZIENNIE przez MINIMUM 14 DNI lub dłużej, zgodnie z zaleceniem lekarza (jako uzupełnienie diety).
Jak stosować?
Zalecenia dotyczące stosowania Nutridrink Protein Omega 3:
- Może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
Ważne informacje
- Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
*Spośród innych wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych produktów do żywienia medycznego zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminę D dostępnych na polskim rynku (07/2022)
**Pod nadzorem lekarza
***Opracowany na podstawie Baracos V, et al, Cancer-associated cachexia, Nature reviews, 2018
Nutridrink Protein Omega 3 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Stosować pod nadzorem lekarza.