Kawa z nutą dyniową na zimowe poranki
Chłodne dni powodują, że wszyscy poszukujemy sposobów na rozgrzanie. To dobra sytuacja, aby do diety osoby chorej na nowotwór niejako przemycić więcej białka i kalorii. Odżywcza i rozgrzewająca kawa z nutą dyniową jest do tego idealna. Bogata w witaminy i minerały dynia, działający przeciw mdłościom i infekcjom imbir, pięknie pachnący i rozgrzewający cynamon – nie da się obok tego przepisu przejść obojętnie!
Czas przygotowania:
20 minut
Czas całkowity:
20 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- kawa zbożowa rozpuszczalna (2 łyżeczki – 10 g),
- woda (200 ml),
- świeży imbir (0,5 cm),
- cynamon w lasce (1 szt. – ok. 3 g).
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku mokka (1 butelka – 125 ml).
- mus z pieczonej dyni (2 łyżki – 40 g).
- daktyl bez pestki (1 szt. – 5 g),
- szczypta gałki muszkatołowej do smaku.
Sposób przygotowania:
- Daktyla namoczyć w ciepłej wodzie.
- W wodzie ugotować imbir i laskę cynamonu. Następnie dodać kawę rozpuszczalną.
- Upieczoną dynię, namoczony daktyl oraz gałkę muszkatołową włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować.
- Po zmiksowaniu dodać odcedzoną kawę i Nutridrink Protein o smaku mokka.
- Całość jeszcze raz dokładnie zmiksować. Podawać na ciepło. Zaleca się powolne picie małymi łykami.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1430,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 341,7 (Kkcal)
Białko: 18,9 (g)
Tłuszcz: 11,9 (g)
Węglowodany: 41,8 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, przekąska, święta