Indyjski indyk z mango na kaszy jaglanej
Coraz bardziej popularna kuchnia indyjska kusi bogactwem zapachów i smaków. Bywa jednak ciężka i oczywiście nie wszyscy wiemy jak się za nią zabrać. Postaraliśmy się więc stworzyć danie, które po pierwsze będzie miało delikatniejszy sos, po drugie nie sprawi że spędzimy kilka godzin w kuchni, a po trzecie zapewni odpowiednią ilość białka dla pacjenta onkologicznego.
Czas przygotowania:
30 minut
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
4
Składniki:
(liczba porcji: 4)- por (½ szt.),
- marchew (1szt.),
- olej rzepakowy (2 łyżki),
- pierś indyka (½ szt.),
- sok z połówki limonki,
- sok z jednej cytryny,
- Nutridrink Protein o smaku mango-brzoskwinia (125ml),
- twarde mango ( ½ dużej szt.),
- sól, czarny pieprz do smaku,
- kasza jaglana (4 łyżki gotowanej na porcje, łącznie 240g suchej),
- świeża kolendra (2 łyżki na porcje).
Sposób przygotowania:
- Na gorącym oleju podsmażyć posiekany por. Następnie dodać pokrojonego w kostki gulaszowy indyka.
- Mięso trzymać na patelni przez 5 minut, po czym dolać Nutridrink Protein o smaku mango-brzoskwinia.
- Dobrze wymieszać, zmniejszyć gaz, aby Nutridrink Protein nie przywarł do patelni.
- Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do mięsa. Całość obficie skropić sokiem z cytryny i limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę, po czym dodać na patelnię. Danie trzymać na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.
- Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną i świeżą kolendrą.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1708,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 408,1 (Kkcal)
Białko: 21,4 (g)
Tłuszcz: 10,3 (g)
Węglowodany: 61,1 (g)
Rodzaje diet: dieta kompletna
Kategoria przepisu: obiad