Tosty francuskie z konfiturą malinową
W chłodniejsze dni wiele osób lubi ciepłe i pożywne śniadania. A kiedy takie śniadanie jest do tego pyszne, to jest to idealny poranek. Pacjentom proponujemy dodanie Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym do jajka, w którym obtaczamy tosty. Osoby, które nie muszą spożywać zwiększonej ilości białka i kalorii mogą to zrobić w samym jajku.
Czas przygotowania:
14 minut
Czas gotowania:
6 minut
Czas całkowity:
20 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- chleb staropolski (2 kromki – 80 g),
- jajko (1 szt.),
- masło (1 łyżka – 10 g),
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (62,5 ml – pół butelki),
- konfitura malinowa niskosłodzona (2 łyżeczki – 10 g).
Sposób przygotowania:
- Z pieczywa odkroić skórkę. W międzyczasie masło rozgrzać na patelni (pilnują aby się nie przypaliło). Nutridrink Protein wymieszać z jajkiem i obtoczyć w nim kromki chleba.
- Na gorący tłuszcz położyć mokre pieczywo i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Podawać na ciepło z konfiturą.
- Tosty można także upiec w piekarniku na specjalnym pergaminie.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1687,3 (kJ)
Wartość energetyczna: 403,0 (Kkcal)
Białko: 18,3 (g)
Tłuszcz: 15,9 (g)
Węglowodany: 49,6 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, śniadanie