Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Po co białko w diecie osoby chorej onkologicznie?

Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Chory na nowotwór potrzebuje go jednak prawie 2 razy więcej  – ok 1,5 g białka / kg masy ciała na dobę. Oznacza to, że pacjent onkologiczny powinien szczególnie dbać o odpowiednią podaż białka w codziennej diecie. Źródłami białka o wysokiej wartości odżywczej w diecie są mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.

Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować.

  • Podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
  • Odpowiada za budowę i pracę mięśni
  • Składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
  • Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
  • Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

Czasami pokrycie zapotrzebowania na białko poprzez modyfikację tradycyjnej diety pacjenta onkologicznego nie wystarcza i wtedy lekarz może zalecić wsparcie żywieniowe w postaci doustnych preparatów odżywczych.

Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Onkologii: FAQ Onkologia