Fakty mówią wprost - żywienie jest integralną częścią procesu leczenia i to już od samego momentu diagnozy. W praktyce okazuje się to jednak wyzwaniem i niestety - w rzeczywistości nawet co trzeci pacjent nie zjada tyle, ile potrzebuje!

Każdy kto opiekował się chorym, zna te dylematy: w jaki sposób zadbać o dietę chorego? Jakie posiłki przygotowywać, aby dieta odpowiadała na potrzeby chorego? Jak powinno wyglądać żywienie? Z kim się skonsultować? Co robić w sytuacji, gdy występują problemy ze zjedzeniem odpowiednich porcji, brakiem apetytu?

Wiemy, że jest to częste zmartwienie opiekunów. W końcu przychodzi taki moment, że już brak pomysłów i siły na zachęcenie chorego do jedzenia.

Stąd konieczne jest realne wsparcie i dobre wskazówki jak właściwie żywić -podczas choroby i rekonwalescencji – dokładnie w odpowiedzi na tę potrzebę powstała nowa kampania „Siła odżywiania w chorobie”.

butelki

Na czym polega ten nowy projekt?

Specjalnie dla pacjentów i ich opiekunów przygotowaliśmy serię wywiadów Doroty Wellman w podwójnej roli redaktorki oraz opiekuna z ekspertką – dietetykiem klinicznym dr Mają Czerwińską-Rogowską, które wspólnie omawiają szereg praktycznych wskazówek:

  • przybliżają, dlaczego żywienie u osób chorych jest tak ważne

Dlaczego jest to cenny materiał dla pacjentów i opiekunów?

Filmy te przedstawiają dwie perspektywy: ukazują, jak ważne jest odpowiednie żywienie szczególnie w trakcie choroby czy rekonwalescencji oraz prezentują kreatywne pomysły na posiłki odpowiadające na potrzeby pacjentów

Po pierwsze: cenna wiedza i praktyczne porady eksperta

Każdy film odpowiada na kluczowe pytania, które zadają sobie pacjenci i opiekunowie w czasie choroby i rekonwalescencji:

Odcinek 1: Prawidłowe odżywianie – dlaczego jest ważne?

Choroba to trudny czas, a żywienie pacjenta nabiera szczególnego znaczenia. Utrzymanie prawidłowo zbilansowanej diety u pacjenta jest kluczowe w trakcie przebiegu choroby, po wyjściu ze szpitala, a także podczas jego rekonwalescencji, czyli wtedy, kiedy walczymy o utrzymanie siły mięśniowej i możliwie jak najlepsze funkcjonowanie pacjenta. Czego potrzebuje organizm w czasie choroby? Czy zapotrzebowanie się zmienia? Czy, tradycyjna  dieta wystarczy? Na te pytania odpowiada nasza ekspertka w odcinku 1.

Odcinek 2: Po co organizmowi chorego jest białko?

Białko jako podstawowy budulec organizmu odpowiada za jego wzrost, rozwój, regenerację, a także budowę i pracę mięśni. Czy białko odgrywa jakąś szczególną, dodatkową rolę w organizmie osoby chorej? Jak zmienia się zapotrzebowanie na białko podczas choroby? Po czym poznać, że w diecie chorego jest za mało białka? Odpowiedzi na te wątpliwości przekazuje nasza ekspertka w odcinku 2.

Odcinek 3: Trudności w prawidłowym odżywianiu

Bywa, iż podczas choroby jedzenie staje się „obowiązkiem” – często jest obserwowany znaczny spadek apetytu u chorego. W efekcie zjedzenie odpowiedniej ilości pożywienia może być trudne, a w wielu przypadkach wręcz niemożliwe. Co robić w sytuacji, gdy występują problemy ze zjedzeniem tyle, co trzeba? Gdy pacjent nie ma apetytu, odczuwa niechęć do jedzenia? Jakie są sposoby na to, żeby dietę urozmaicić? Jak zachęcić chorego do jedzenia? O tym w odcinku 3.

Odcinek 4: Kiedy i jak stosować żywienie medyczne?

Czasami modyfikacja tradycyjnej diety nie wystarcza, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych. W takich sytuacjach, zgodnie z zaleceniami lekarza, pomocne może okazać się zastosowanie żywienia medycznego – produktów, które odżywiają i przez to wspiera pacjenta w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Co to jest żywienie medyczne? Jak jego skład i forma odpowiadają na potrzeby pacjentów? W którym momencie warto porozmawiać o żywieniu medycznym z lekarzem lub farmaceutą? O tym posłuchacie w odcinku 4.

Odcinek 5: Co jeść po pobycie w szpitalu?

Powrót chorego do domu to długo wyczekiwany moment. Należy pamiętać, że wypis ze szpitala nie oznacza jednak zakończenia leczenia, ale jest to kolejny, bardzo istotny krok, w drodze ku zdrowiu. W trakcie rekonwalescencji chorzy wymagają szczególnej uwagi i troski, także pod kątem żywienia. Co robić po wypisie ze szpitala, aby odzyskać siły? Co to jest syndrom poszpitalny? Jaki składnik odżywczy ma szczególną rolę w tym okresie? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w odcinku 5.

Po drugie: inspiracje na odżywcze dania z wykorzystaniem -żywności medycznej

W sytuacji, gdy chory nie zjada tyle ile potrzebuje, gdy nie ma apetytu czy ochoty na jedzenie – zalecone przez lekarza, skonsultowane z farmaceutą żywienie medyczne ma na celu uzupełnienie tradycyjnej diety m.in. w białko, witaminy i składniki mineralne,

Dlatego dodatkowo w każdym odcinku redaktorka Dorota Wellman wspólnie z dietetykiem klinicznym dr Mają Czerwińską-Rogowską dzielą się sprawdzonymi sposobami na urozmaicenie diety chorego. Pokazują, jak przygotowywać różnorodne i odżywcze, a jednocześnie proste i aromatyczne dania z wykorzystaniem żywności medycznej:

  • tajski koktajl z truskawkami i kokosem
  • zielone smoothie z awokado
  • kawa mrożona z domowymi lodami
  • orientalna zupa dyniowa
  • warzywne curry z soczewicą
  • omlet ze szpinakiem
  • rześka owsianka z owocami.

Gdzie mogę obejrzeć te materiały edukacyjne?

Unikatowe wywiady wraz z filmikami kulinarnymi prezentującymi krok po kroku przygotowanie każdego przepisu znajdziecie na specjalnie stworzonej stronie silaodzywianiawchorobie.onet.pl

Kampania edukacyjna będzie trwała od 18 sierpnia 2024 roku do 30 października 2024 roku i zostanie zrealizowana na portalu MedOnet.