Dlaczego warto prawidłowo się odżywiać w trakcie leczenia przeciwnowotworowego?
Prawidłowe odżywianie jest szczególnie ważne w przypadku pacjentów, którzy są w trakcie leczenia onkologicznego. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze u osoby chorej na nowotwory zwiększa się, czasami nawet dwukrotnie – dzieje się tak w przypadku zapotrzebowania na białko. Dlatego, by zapewnić organizmowi wystarczającą ilość białka, energii i witamin, należy dbać o zrównoważoną dietę.
ESPEN (Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) zaleca wyższe spożycie białka osobom chorym na nowotwory oraz stosowanie doustnych preparatów odżywczych przed chemio- i radioterapią oraz w okresach pomiędzy cyklami terapii.
Należy pamiętać, że potrzeby żywieniowe osób chorych onkologicznie różnią się między sobą, dlatego warto porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem na temat doboru odpowiedniej diety dostosowanej do potrzeb chorego organizmu i umiejscowienia nowotworu.
Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Onkologii: FAQ Onkologia