Krem z zielonych warzyw
Zielone warzywa zmiksowane na gładki krem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, a także dodatek do dań. Z myślą o pacjentach z dysfagią do warzyw warto dodać Nutilis Clear – preparat zagęszczający pożywienie. Ten sposób podawania posiłków może ułatwić ich spożywanie przy problemach z połykaniem. Wypróbuj nasz przepis na krem z zielonych warzyw!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- woda (150 ml),
- szpinak mrożony (50 g – 2 mrożone kostki),
- brokuły (70 g – 1-2 duże różyczki),
- korzeń selera (20 g – mały plaster),
- mascarpone (100 g – 4 łyżki),
- sól, pieprz do smaku,
- tarty parmezan (1 łyżka – 8 g),
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
Sposób przygotowania:
- Warzywa ugotować w wodzie w garnku bez przykrywki. Następnie delikatnie przestudzić i dodać oba sery, tj. mascarpone i parmezan.
- Doprawić do smaku i zmiksować bardzo dokładnie na gładki krem tak, aby włókna z liści szpinaku nie były widoczne.
- Następnie krem przełożyć do shakera, dodać Nutilis i dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu po przygotowaniu, jako dodatek warzywny do dania mięsnego bądź rybnego.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2365,4 (kJ)
Wartość energetyczna: 565,0 (Kkcal)
Białko: 37,4 (g)
Tłuszcz: 46,1 (g)
Węglowodany: 13,4 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, przekąska, zupa