Krupnik jaglany
Krupnik jaglany to propozycja obiadu dla wszystkich amatorów gęstych zup. Proponujemy dodać do niego Nutilis Clear – preparat dla pacjentów z dysfagią. Dzięki temu krupnik będzie pożywniejszy, ale jego smak i zapach się nie zmieni. Wypróbuj nasz przepis na krupnik jaglany!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Czas całkowity:
1 h
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- woda (500 ml),
- pałki (podudzia) z kurczaka (200 g – 2 szt.),
- liść laurowy (2 szt.),
- ziele angielskie (3 szt.),
- świeży rozmaryn (2 gałązki),
- korzeń pietruszki (30 g – ½ szt.),
- korzeń selera (40 g – 1 plaster),
- marchewka (60 g – 1 mała szt.),
- 1 ząbek czosnku,
- kasza jaglana (40 g – 3 łyżki),
- ziemniaki (2 szt. – ok. 240 g),
- mleko 2% tł. (200 ml),
- natka pietruszki, gałązka (same liście),
- sól i pieprz do smaku,
- Nutilis Clear (2 miarki – 6 g).
Sposób przygotowania:
- W wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego gotować pałki kurczaka przez 30 minut.
- W międzyczasie na gęstym sitku przelać wrzątkiem kaszę jaglaną. Przygotować także włoszczyznę i ziemniaki – umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Następnie do garnka z kurczakiem dodać świeży rozmaryn, pokrojone warzywa, ziemniaki i kaszę. Doprawić czosnkiem.
- Całość gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić.
- Z zupy wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu. Mięso dokładnie oddzielić od kości i chrząstek i dorzucić do zupy (kości wyrzucić).
- Następnie do ugotowanej gęstej zupy z mięsem dolać mleko i doprawić solą i pieprzem. Dodać także świeżą natkę, po czym zmiksować na gładki krem.
- Po zmiksowaniu przełożyć do shakera, dodać Nutilis i dobrze zmieszać.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1312,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 313,5 (Kkcal)
Białko: 21,6 (g)
Tłuszcz: 11,1 (g)
Węglowodany: 35,8 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta odżywcza
Kategoria przepisu: kolacja, obiad