Tarta bezglutenowa ze szpinakiem, brokułami i serem feta
Przygotowanie tarty bezglutenowej wymaga trochę czasu, ale jest ona warta każdej poświęconej jej minuty! Mąka gryczana jest wspaniałą alternatywą dla mąk pszennych. I chociaż nie polecamy diety bezglutenowej wszystkim pacjentom (powinien o tym zdecydować lekarz lub dietetyk) to dla osób, które zostały już zdiagnozowane i mają takie zalecenie to wspaniały pomysł aby wspólnie z rodziną przygotować pyszny obiad.
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
50 minut
Czas całkowity:
1 h 20 minut
Liczba porcji:
4
Składniki:
(liczba porcji: 4)- mąka gryczana (300 g),
- masło (150 g – ¾ kostki),
- Nutridrink Protein 125ml o smaku owoców leśnych (1butelka – 125 ml),
- jogurt naturalny (2 łyżki – 50 g),
- szczypta soli.
- szpinak świeży (dwie pełne garście – ok. 50 g),
- brokuły (200 g),
- czosnek (2 ząbki),
- oliwa z oliwek (4 łyżki – 40 g),
- ser feta (200 g),
- jajka (3 szt.),
- czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein 125 ml, jogurt, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką. Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i zostawić w lodówce na 30 min.
- W międzyczasie, w dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć zgnieciony czosnek. Po chwili dodać umyty i wysuszony szpinak. Całość podsmażać ok. 3 min. po czym zdjąć z kuchenki.
- Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w dużej ilości wody w garnku bez przykrycia. Po odcedzeniu brokułów dodać je do szpinaku, po czym wbić jajka oraz dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem.
- Formę do tarty (o średnicy około 24 cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić i lekko rozwałkować. Wyłożyć formę tak, aby powstały ścianki o wysokości max 2 cm. Na ciasto wlać warzywa wymieszane z jajkiem i fetą. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika (180oC) na około 40 min. Podawać na ciepło. W przypadku pojawiania się uporczywych wzdęć po posiłku warto zamienić brokuły na dodatkową porcję szpinaku.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3687,9 (kJ)
Wartość energetyczna: 880,9 (Kkcal)
Białko: 30,5 (g)
Tłuszcz: 58,3 (g)
Węglowodany: 66,2 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad