Co to jest Nutridrink Protein i w jakiej ilości powinienem go przyjmować?
Nutridrink Protein to doustny preparat odżywczy: żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Jest produktem wysokobiałkowym i wysokoenergetycznym. Zawiera największą ilość białka w najmniejszej butelce* – 18 g białka w 125 ml produktu oraz dużą ilość energii – aż 306 kcal w jednej butelce. Zalecany jako wsparcie żywieniowe w sytuacjach, w których z różnych przyczyn, pokrycie potrzeb organizmu na składniki odżywcze (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe lub niewystarczające, szczególnie w takich sytuacjach jak: w okresie rekonwalescencji po chorobie, w przygotowaniu do operacji oraz po niej, podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu), w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej, w procesie rehabilitacji np. po udarze mózgu.
Nutridrink Protein dostępny jest w 5 podstawowych wariantach smakowych: truskawkowy, owoców leśnych, waniliowy, mokka, brzoskwinia-mango oraz 3 innowacyjnych smakach opracowanych we współpracy z pacjentami onkologicznymi: neutralny, rześki smak czerwonych owoców oraz rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru.
Zalecane stosowanie to 1-3 butelki dziennie przez minimum 14 dni (jak uzupełnienie diety), zgodnie z zaleceniem lekarza. Najlepiej podawać schłodzony – należy dobrze wstrząsnąć przed użyciem oraz pić go powoli, małymi łykami przez ok. 30 min. Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia. Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.
*spośród innych wysokobiałkowych preparatów do żywienia medycznego dostępnych na polskim rynku (09/2022).
Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Onkologii: FAQ Onkologia