Co to jest Nutridrink Protein Omega 3 i w jakiej ilości powinienem go przyjmować?
Nutridrink Protein Omega 3 to doustny preparat odżywczy: żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Jest produktem wysokobiałkowym i wysokoenergetycznym o wysokiej zawartości witaminy D, zawierającym kwasy tłuszczowe Omega 3. Znajduje zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn, pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększone na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe lub niewystarczające. Przeznaczony do wsparcia żywieniowego szczególnie w przypadku pacjentów z nowotworami: głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki, gdyż są oni najbardziej narażeni na znaczną utratę masy ciała i rozwój niedożywienia*. Może być pomocny jako wsparcie żywieniowe podczas leczenia onkologicznego: w przygotowaniu do chemio- i radioterapii, w trakcie i po zakończeniu radioterapii, w okresie okołooperacyjnym.
Zawiera największą ilość białka (18 g); energii (306 kcal); kwasów tłuszczowych Omega 3: EPA i DHA (1,8 g); witaminy D (9,8 μg) w najmniejszej butelce (125 ml)**
Nutridrink Protein Omega 3 dostępny jest w 2 innowacyjnych wariantach smakowych stworzonych z myślą o pacjentach onkologicznych, również tych u których występują zaburzenia smaku i zapachu: rześki smak truskawkowo – malinowy oraz rześki smak mango-brzoskwinia.
Zalecane stosowanie to 1-2 butelki dziennie przez minimum 14 dni (jako uzupełnienie diety), zgodnie z zaleceniem lekarza. Nutridrink Protein Omega 3 najlepiej podawać schłodzony – należy dobrze wstrząsnąć przed użyciem oraz pić go powoli, małymi łykami, najlepiej przez ok. 30 min. Produkt jest gotowy do spożycia, przeznaczony do picia. Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.
*Opracowano na podstawie Baracos V, et al, Cancer-associated cachexia, Nature reviews, 201
**Spośród innych wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych produktów do żywienia medycznego zawierających kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminę D dostępnych na polskim rynku (07/2022)
Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Onkologii: FAQ Onkologia