Dlaczego Nutilis pomaga w bezpiecznym przełykaniu?
Zmiana struktury lub też konsystencji pokarmów i płynów spowalnia szybkość ich przechodzenia przez gardło i przełyk podczas procesu przełykania, co zmniejsza ryzyko zachłyśnięcia się pożywieniem u pacjentów z dysfagią. Właściwe postępowanie żywieniowe w potwierdzonej dysfagii polega na odpowiednim doborze konsystencji spożywanych pokarmów i płynów zależnie od stopnia jej zaawansowania. Równie istotne jest także powtarzalne stosowanie ustalonej dla pacjenta najbardziej odpowiedniej konsystencji pożywienia.
W skład Nutilisu wchodzi guma ksantanowa, dzięki czemu preparat odporny jest na działanie amylazy zawartej w ślinie. W efekcie posiłek zachowuje odpowiednią konsystencję również w trakcie jedzenia i picia. Nutilis zagęszcza płynne pokarmy oraz napoje wyjątkowo szybko, nie zmieniając przy tym ich zabarwienia, smaku oraz przejrzystości.
Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Neurologii: FAQ Udar, FAQ Alzheimer