Jakie posiłki spożywać w trakcie choroby nowotworowej jelit?
To bardzo ogólne pytanie, a odpowiedź na nie zależy zarówno od stopnia zaawansowania choroby, jak i etapu leczenia. Czy pacjent ma kolostomię? Czy po operacji został poddany chemioterapii? Czy jest w trakcie, czy po? Jakie ma wiodące dolegliwości? Czy pacjent schudł? Ile i w jakim czasie? Decyzje dietetyczne/żywieniowe w onkologii są bardzo indywidualne i zależą od wielu czynników. Bardzo ogólnie można powiedzieć, że bezpieczne będą potrawy z warzyw skrobiowych (ziemniak, marchew, burak), pieczywo białe i graham, miękkie płatki, kasze i makarony, jaja, ryby, mięsa gotowane chude, bez mięsa czerwonego, nie tłuste, nie smażone, bez panierek. Nabiał zależy od schematu chemioterapii. Tłuszcze: oleje roślinne i masło do 2 łyżeczek na dobę. Owoce: jabłka, banany, owoce jagodowe.
Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Onkologii: FAQ Onkologia