Kiedy stosuje się preparaty odżywcze Nutridrink?
Choroba, uraz lub operacja zwiększają zapotrzebowanie energetyczne, a jednocześnie często u pacjentów pojawia się utrata apetytu lub inny powód, którego konsekwencją jest zbyt niskie w stosunku do potrzeb spożycie pokarmu.
Do problemów z jedzeniem spowodowanych chorobą należą: zmniejszony apetyt, niechęć do jedzenia, problemy z gryzieniem, problemy z połykaniem, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu, ból przy jedzeniu, suchość w jamie ustnej, niemożność spożycia posiłku, osłabienie, drżenia, niedowłady. W rezultacie chory słabnie i gorzej reaguje na leczenie, wydłuża się czas hospitalizacji i rekonwalescencji.
W takim wypadku preparaty odżywcze Nutridrink są dobrym sposobem na zwiększenie wartości odżywczej całodziennego wyżywienia chorego. Płynna forma preparatu ułatwia spożycie – pacjent nie musi gryźć i przeżuwać, a skondensowana formuła zapewnia dużą ilość energii i składników odżywczych w małej, a przez to łatwiejszej do spożycia, objętości.
Nutridrink należy podawać u pacjentów:
• przed i po zabiegach operacyjnych, oraz w okresie rekonwalescencji,
• z porażeniem mózgowym,
• zaburzeniami żucia i połykania,
• z brakiem apetytu o różnej etiologii,
• ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowo-energetycznym.
Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi dotyczące Neurologii: FAQ Udar, FAQ Alzheimer