Produkt normokaloryczny, kompletny pod względem odżywczym, zawierający błonnik. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią.
Diasip to doustny preparat odżywczy, który:
- zawiera potrzebne składniki odżywcze skoncentrowane w małej objętości,
- jest produktem o niskim indeksie glikemicznym,
- zawiera błonnik,
- posiada płynną formę ułatwiającą spożycie osobom chorym,
- jest bezglutenowy.
Kiedy może pomóc?
Podczas choroby pacjenci często tracą apetyt i jedzą mniej niż zwykle. Zdarza się również, że stosowana przez nich dotychczas dieta nie jest odpowiednia dla osoby chorej. Jednym ze sposobów uzupełnienia jadłospisu osoby chorej w potrzebne jej składniki odżywcze jest żywienie medyczne.
Diasip dostarcza energię, białko oraz witaminy i składniki mineralne skoncentrowane w małej objętości, łatwej do wypicia.
Przeznaczony do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią oraz w takich przypadkach jak:
- przed oraz po zabiegach operacyjnych
- okres rekonwalescencji
- po udarze mózgu
- zaburzenia żucia i połykania
- brak apetytu o różnej etiologii.
Dawkowanie
O ile lekarz nie zaleci inaczej:
- jako uzupełnienie diety: 1-3 butelek na dobę,
- jako jedyne źródło pożywienia: 7-10 butelek na dobę, inaczej.
Jak stosować?
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Pić powoli, przez co najmniej 30 minut.
Środki ostrożności:
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
- Nie stosować u pacjentów z fruktozemią.
Przechowywanie
- Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
Składniki