Produkt na bazie gumy ksantanowej, do zagęszczania płynów (napojów i pokarmów). Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w dysfagii.
Produkty:
Strefa wiedzy:
Przepisy:
Produkty:
Strefa wiedzy:
Przepisy:
Produkt na bazie gumy ksantanowej, do zagęszczania płynów (napojów i pokarmów). Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w dysfagii.
Nutilis Clear to preparat do zagęszczania napojów i pokarmów, który:
Zaburzenia połykania określane są mianem dysfagii. Osoby, u których została ona stwierdzona mają problemy z połykaniem zarówno pokarmów o stałej konsystencji jak i płynów.
Zaburzenia połykania obserwowane są zazwyczaj w przebiegu chorób neurologicznych – przewlekłych jak choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, lub jako skutek stanów nagłych jak udar mózgu. Również pacjenci, po zabiegach chirurgiczny okolicy jamy ustnej lub szyi narażeni są na ich wystąpienie. Trudności w połykaniu mogą rozwinąć się wraz z wiekiem, stąd pacjenci w wieku podeszłym stanowią również grupę ryzyka rozwoju dysfagii.
Jednym ze skutecznych sposobów radzenia sobie z zaburzeniami połykania jest zmiana konsystencji i tekstury posiłków oraz napojów. Dzięki modyfikacji konsystencji np. płynów osoby mające trudności z połykaniem mogą lepiej kontrolować proces przełykania.
Nutilis Clear to preparat , który nie zmienia smaku zapachu i przejrzystości zagęszczanych napojów i potraw. Jednocześnie poprawia ich teksturę, a ponieważ nie jest wrażliwy na działanie amylazy ślinowej (enzymu trawiącego węglowodany) nie zmienia konsystencji gdy znajdzie się w ustach, nawet w sytuacji gdy chory wykazuje tendencję do przetrzymywania pokarmu/płynu w ustach.
W celu zagęszczenia pokarmów przetartych dodawać proszek, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.