Protifar stanowi dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko. Może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw lub napojów. Nie zawiera glutenu.
Protifar to wysokobiałkowy dodatek do pokarmów w postaci proszku.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii.
- W postaci proszku.
- Dostarcza dużej porcji białka.
- Może być dodawany do słodkich, jak i pikantnych potraw i napojów.
- Nie zawiera błonnika.
Komu może pomóc?
Protifar może stanowić dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko, np. w takich przypadkach jak:
- oparzenia,
- zaburzenia gojenia ran,
- odleżyny,
- nadmierna utrata białka z organizmu.
Dawkowanie
Stosować jako uzupełnienie diety, zgodnie z zaleceniami lekarza bądź dietetyka.
1 płaska miarka = 2,5 g proszku = 2,2 g białka
Jak stosować?
Używać wyłącznie miarki załączonej do opakowania.
Umyć ręce. Używać czystych naczyń. Upewnić się, że wieczko puszki jest czyste. Wymieszać wymaganą ilość proszku z wystarczającą ilością zimnego płynu do uzyskania jednorodnej konsystencji. Wymieszać z potrawą lub napojem. Przygotowaną porcję pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin. Niewykorzystaną pozostałość wyrzucić.
WAŻNE INFORMACJE:
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
Przechowywanie
- Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce w chłodnym, suchym miejscu.
- Nie przechowywać w lodówce.
- Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodny, suchym miejscu (nie w lodówce) i zużyć w ciągu jednego miesiąca od pierwszego otwarcia puszki.
Składniki