Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Indyjski indyk z mango na kaszy jaglanej

Coraz bardziej popularna kuchnia indyjska kusi bogactwem zapachów i smaków. Bywa jednak ciężka i oczywiście nie wszyscy wiemy jak się za nią zabrać. Postaraliśmy się więc stworzyć danie, które po pierwsze będzie miało delikatniejszy sos, po drugie nie sprawi że spędzimy kilka godzin w kuchni, a po trzecie zapewni odpowiednią ilość białka dla pacjenta onkologicznego.

Autor:

Indyjski indyk z mango na kaszy jaglanej

czas przygotowania

Czas przygotowania:

30 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • por (½ szt.),
  • marchew (1szt.),
  • olej rzepakowy (2 łyżki),
  • pierś indyka (½ szt.),
  • sok z połówki limonki,
  • sok z jednej cytryny,
  • Nutridrink Protein o smaku mango-brzoskwinia (125ml),
  • twarde mango ( ½ dużej szt.),
  • sól, czarny pieprz do smaku,
  • kasza jaglana (4 łyżki gotowanej na porcje, łącznie 240g suchej),
  • świeża kolendra (2 łyżki na porcje).

Sposób przygotowania:

  1. Na gorącym oleju podsmażyć posiekany por. Następnie dodać pokrojonego w kostki gulaszowy indyka.
  2. Mięso trzymać na patelni przez 5 minut, po czym dolać Nutridrink Protein o smaku mango-brzoskwinia.
  3. Dobrze wymieszać, zmniejszyć gaz, aby Nutridrink Protein nie przywarł do patelni.
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do mięsa. Całość obficie skropić sokiem z cytryny i limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę, po czym dodać na patelnię. Danie trzymać na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.
  6. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną i świeżą kolendrą.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1708,5 (kJ)

Wartość energetyczna: 408,1 (Kkcal)

Białko: 21,4 (g)

Tłuszcz: 10,3 (g)

Węglowodany: 61,1 (g)

Rodzaje diet: dieta kompletna

Kategoria przepisu: obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 3.2 na 6 oceniających