Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Indyk po tajsku

Zaskakujące połączenie słodkich składników i mięsa zainspirowane kuchnią indyjską! W trakcie choroby onkologicznej powinniśmy starać się spożywać jak najwięcej składników odżywczych naturalnego pochodzenia, w tym białka. Niestety, w okresach braku apetytu bywa to niezwykle trudne. Dlatego w naszych przepisach łączymy pełnowartościowe białko z pożywienia z preparatami odżywczymi, tak aby w mniejszej porcji zapewnić jak najwięcej mocy odżywczej. Wypróbuj nasz przepis na indyka z dużą ilością warzyw, mleczkiem kokosowym i Nutridrink protein o smaku mokka.

Autor:

Indyk tajski

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

45 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • filet z indyka (połowa – ok. 100 g),
  • liść laurowy (1 szt.),
  • ziele angielskie (3 szt.),
  • pomidory w puszce krojone (125 g – pół szklanki),
  • śmietana z mleka kokosowego (75 g),
  • świeży imbir (kawałek o dł. ok. 1 cm),
  • sok z połówki cytryny,
  • liść limonki (1 szt.),
  • groszek świeży/mrożony (15 g – łyżka),
  • marchewka (½ szt. – ok. 50 g),
  • Nutridrink Protein 125ml o smaku mokka (pół butelki – ok. 63 ml),
  • ryż jaśminowy (60 g – ok. 4 łyżki),
  • natka pietruszki/świeża kolendra (10 g).

Sposób przygotowania:

  1. Indyka pokroić w cienkie paski i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy mięso będzie miękkie, odlać wodę i wyjąć przyprawy, a następnie mięso zalać pomidorami i śmietaną.
  2. Całość dusić przez chwilę. Do dania zetrzeć na tarce świeży imbir, dodać sok z cytryny i liść limonki.
  3. Dobrze wymieszać i dodać groszek oraz startą na tarce marchewkę. Gotować przez 10 min., aby smaki się połączyły.
  4. Po tym czasie wyjąć liść limonki i dodać Nutridrink Protein. Dobrze wymieszać gotując jeszcze 2 min.
  5. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i posiekaną świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1282,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 306,4 (Kkcal)

Białko: 17,9 (g)

Tłuszcz: 8,3 (g)

Węglowodany: 42,2 (g)

Cholesterol: 24,5 (mg)

Błonnik: 3,1 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających