Indyk po tajsku
Zaskakujące połączenie słodkich składników i mięsa zainspirowane kuchnią indyjską! W trakcie choroby onkologicznej powinniśmy starać się spożywać jak najwięcej składników odżywczych naturalnego pochodzenia, w tym białka. Niestety, w okresach braku apetytu bywa to niezwykle trudne. Dlatego w naszych przepisach łączymy pełnowartościowe białko z pożywienia z preparatami odżywczymi, tak aby w mniejszej porcji zapewnić jak najwięcej mocy odżywczej. Wypróbuj nasz przepis na indyka z dużą ilością warzyw, mleczkiem kokosowym i Nutridrink protein o smaku mokka.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
45 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- filet z indyka (połowa – ok. 100 g),
- liść laurowy (1 szt.),
- ziele angielskie (3 szt.),
- pomidory w puszce krojone (125 g – pół szklanki),
- śmietana z mleka kokosowego (75 g),
- świeży imbir (kawałek o dł. ok. 1 cm),
- sok z połówki cytryny,
- liść limonki (1 szt.),
- groszek świeży/mrożony (15 g – łyżka),
- marchewka (½ szt. – ok. 50 g),
- Nutridrink Protein 125ml o smaku mokka (pół butelki – ok. 63 ml),
- ryż jaśminowy (60 g – ok. 4 łyżki),
- natka pietruszki/świeża kolendra (10 g).
Sposób przygotowania:
- Indyka pokroić w cienkie paski i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy mięso będzie miękkie, odlać wodę i wyjąć przyprawy, a następnie mięso zalać pomidorami i śmietaną.
- Całość dusić przez chwilę. Do dania zetrzeć na tarce świeży imbir, dodać sok z cytryny i liść limonki.
- Dobrze wymieszać i dodać groszek oraz startą na tarce marchewkę. Gotować przez 10 min., aby smaki się połączyły.
- Po tym czasie wyjąć liść limonki i dodać Nutridrink Protein. Dobrze wymieszać gotując jeszcze 2 min.
- Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i posiekaną świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1282,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 306,4 (Kkcal)
Białko: 17,9 (g)
Tłuszcz: 8,3 (g)
Węglowodany: 42,2 (g)
Cholesterol: 24,5 (mg)
Błonnik: 3,1 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad