Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

zamknij menu

Indyk po tajsku

Zaskakujące połączenie słodkich składników i mięsa zainspirowane kuchnią indyjską! W trakcie choroby onkologicznej powinniśmy starać się spożywać jak najwięcej składników odżywczych naturalnego pochodzenia, w tym białka. Niestety, w okresach braku apetytu bywa to niezwykle trudne. Dlatego w naszych przepisach łączymy pełnowartościowe białko z pożywienia z preparatami odżywczymi, tak aby w mniejszej porcji zapewnić jak najwięcej mocy odżywczej. Wypróbuj nasz przepis na indyka z dużą ilością warzyw, mleczkiem kokosowym i Nutridrink protein o smaku mokka.

Autor:

Indyk tajski

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

45 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • filet z indyka (połowa – ok. 100 g),
  • liść laurowy (1 szt.),
  • ziele angielskie (3 szt.),
  • pomidory w puszce krojone (125 g – pół szklanki),
  • śmietana z mleka kokosowego (75 g),
  • świeży imbir (kawałek o dł. ok. 1 cm),
  • sok z połówki cytryny,
  • liść limonki (1 szt.),
  • groszek świeży/mrożony (15 g – łyżka),
  • marchewka (½ szt. – ok. 50 g),
  • Nutridrink Protein 125ml o smaku mokka (pół butelki – ok. 63 ml),
  • ryż jaśminowy (60 g – ok. 4 łyżki),
  • natka pietruszki/świeża kolendra (10 g).

Sposób przygotowania:

  1. Indyka pokroić w cienkie paski i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy mięso będzie miękkie, odlać wodę i wyjąć przyprawy, a następnie mięso zalać pomidorami i śmietaną.
  2. Całość dusić przez chwilę. Do dania zetrzeć na tarce świeży imbir, dodać sok z cytryny i liść limonki.
  3. Dobrze wymieszać i dodać groszek oraz startą na tarce marchewkę. Gotować przez 10 min., aby smaki się połączyły.
  4. Po tym czasie wyjąć liść limonki i dodać Nutridrink Protein. Dobrze wymieszać gotując jeszcze 2 min.
  5. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i posiekaną świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1282,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 306,4 (Kkcal)

Białko: 17,9 (g)

Tłuszcz: 8,3 (g)

Węglowodany: 42,2 (g)

Cholesterol: 24,5 (mg)

Błonnik: 3,1 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.