Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Kawa mrożona z truskawkami

Kawa mrożona z truskawkami to świetna propozycja a na letnią kawę lub szybki deser na przyjęcie. Najlepiej wykorzystać do niej świeże truskawki. Przepis ten można odtworzyć również poza sezonem – wówczas możemy wykorzystać mrożone owoce lub gotowy dżem truskawkowy niskosłodzony. A kiedy lekarz zalecił Tobie lub Twojemu bliskiemu doustny preparat odżywczy Nutridrink Protein, można dodać go do napoju, by zwiększyć jego wartość odżywczą.

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

20 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

40 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • Nutridrink Protein o smaku mokka (1 butelka – 125 ml)
  • kawa zbożowa rozpuszczalna (2 łyżeczki – 10 g)
  • truskawki (4 szt.)*
  • bita śmietana (2 łyżki – 12 g)

Sposób przygotowania:

* alternatywnie: gotowy dżem truskawkowy niskosłodzony

W przypadku konieczności wyłączenia z diety surowych owoców truskawki można lekko poddusić lub skorzystać z alternatywy.
  1. Kawę zaparzyć w maleńkiej filiżance na espresso i schłodzić.
  2. Truskawki poddusić w sosie własnym i zmiksować na jednolity dżem po czym mocno schłodzić.
  3. Jak wszystkie składniki będą zimne delikatnie nałożyć do wysokiej szklanki na samo dno truskawki, następnie delikatnie wlać zimny Nutridrink Protein i espresso.
  4. Całość ozdobić bitą śmietaną. Podawać od razu po przygotowaniu.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1540,7 (kJ)

Wartość energetyczna: 368,00 (Kkcal)

Białko: 18,9 (g)

Tłuszcz: 14,6 (g)

Węglowodany: 40,1 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: deser, przekąska

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 4 oceniających