Koktajl z awokado
Koktajl z awokado to danie bardziej wytrawne niż słodkie. Ponadto dodatek świeżej bazylii wpływa na charakter koktajlu dodając mu bardzo intensywnego smaku. Natka pietruszki z kolei łagodzi całą kompozycję wzbogacając ją także w żelazo. Koktajl, dzięki wykorzystaniu Nutridrinka i awokado, dostarcza sporą porcję energii.
Czas przygotowania:
7 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 1½ szt.
- awokado, ½ szt.
- jogurt o rzadszej konsystencji, 100ml
- natka pietruszki, 1 pęczek
- bazylia, mała gałązka
Sposób przygotowania:
-
Awokado umyć, obrać ze skórki, wyjąć pestkę. Zioła myć i wysuszyć. Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl.
Spożyć od razu po przygotowaniu (z czasem bazylia rozwija smak i może być nieco zbyt intensywna).
W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać jogurt bez laktozy lub napój roślinny.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2809 (kJ)
Wartość energetyczna: 671 (Kkcal)
Białko: 26 (g)
Tłuszcz: 32 (g)
Węglowodany: 72 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, przekąska