Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Krem z zielonych warzyw

Zielone warzywa zmiksowane na gładki krem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, a także dodatek do dań. Z myślą o pacjentach z dysfagią do warzyw warto dodać Nutilis Clear – preparat zagęszczający pożywienie. Ten sposób podawania posiłków może ułatwić ich spożywanie przy problemach z połykaniem. Wypróbuj nasz przepis na krem z zielonych warzyw!

Krem z zielonych warzyw

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • woda (150 ml),
  • szpinak mrożony (50 g – 2 mrożone kostki),
  • brokuły (70 g – 1-2 duże różyczki),
  • korzeń selera (20 g – mały plaster),
  • mascarpone (100 g – 4 łyżki),
  • sól, pieprz do smaku,
  • tarty parmezan (1 łyżka – 8 g),
  • Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa ugotować w wodzie w garnku bez przykrywki. Następnie delikatnie przestudzić i dodać oba sery, tj. mascarpone i parmezan.
  2. Doprawić do smaku i zmiksować bardzo dokładnie na gładki krem tak, aby włókna z liści szpinaku nie były widoczne.
  3. Następnie krem przełożyć do shakera, dodać Nutilis i dokładnie wymieszać.
  4. Podawać od razu po przygotowaniu, jako dodatek warzywny do dania mięsnego bądź rybnego.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2365,4 (kJ)

Wartość energetyczna: 565,0 (Kkcal)

Białko: 37,4 (g)

Tłuszcz: 46,1 (g)

Węglowodany: 13,4 (g)

Rodzaje diet: dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, przekąska, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.2 na 5 oceniających