Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Krupnik jaglany

Krupnik jaglany to propozycja obiadu dla wszystkich amatorów gęstych zup. Proponujemy dodać do niego Nutilis Clear – preparat dla pacjentów z dysfagią. Dzięki temu krupnik będzie pożywniejszy, ale jego smak i zapach się nie zmieni. Wypróbuj nasz przepis na krupnik jaglany!

Autor:

Krupnik jaglany

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

50 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • woda (500 ml),
  • pałki (podudzia) z kurczaka (200 g – 2 szt.),
  • liść laurowy (2 szt.),
  • ziele angielskie (3 szt.),
  • świeży rozmaryn (2 gałązki),
  • korzeń pietruszki (30 g – ½ szt.),
  • korzeń selera (40 g – 1 plaster),
  • marchewka (60 g – 1 mała szt.),
  • 1 ząbek czosnku,
  • kasza jaglana (40 g – 3 łyżki),
  • ziemniaki (2 szt. – ok. 240 g),
  • mleko 2% tł. (200 ml),
  • natka pietruszki, gałązka (same liście),
  • sól i pieprz do smaku,
  • Nutilis Clear (2 miarki – 6 g).

Sposób przygotowania:

  1. W wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego gotować pałki kurczaka przez 30 minut.
  2. W międzyczasie na gęstym sitku przelać wrzątkiem kaszę jaglaną. Przygotować także włoszczyznę i ziemniaki – umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Następnie do garnka z kurczakiem dodać świeży rozmaryn, pokrojone warzywa, ziemniaki i kaszę. Doprawić czosnkiem.
  4. Całość gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić.
  5. Z zupy wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu. Mięso dokładnie oddzielić od kości i chrząstek i dorzucić do zupy (kości wyrzucić).
  6. Następnie do ugotowanej gęstej zupy z mięsem dolać mleko i doprawić solą i pieprzem. Dodać także świeżą natkę, po czym zmiksować na gładki krem.
  7. Po zmiksowaniu przełożyć do shakera, dodać Nutilis i dobrze zmieszać.
  8. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1312,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 313,5 (Kkcal)

Białko: 21,6 (g)

Tłuszcz: 11,1 (g)

Węglowodany: 35,8 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta odżywcza

Kategoria przepisu: kolacja, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających