Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Kurczak garam masala z ryżem i rodzynkami

Kurczak garam masala z ryżem i rodzynkami to pyszne danie mięsne, które inspirowane jest kuchnią indyjską. Nasza propozycja skierowana jest do pacjentów onkologicznych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Wypróbuj nasz przepis!

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • pierś kurczaka (200 g),
  • olej rzepakowy (20 g – 2 łyżki),
  • cebula cukrowa (1 mała szt. – ok. 30 g),
  • przyprawa garam masala, sól, czarny pieprz do smaku,
  • świeży imbir (kawałek o dł. ok. 1 cm),
  • sok z jednej limonki,
  • przecier pomidorowy (200 g),
  • rodzynki (20 g – 1,5 łyżki),
  • bardzo gęsty jogurt naturalny (100 g),
  • Nutridrink Protein o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml),
  • świeża kolendra do smaku,
  • ryż brązowy (100 g suchego – 1 woreczek).

Sposób przygotowania:

W przypadku złej tolerancji cebuli można ją zamienić na odrobiną startego selera korzeniowego.
  1. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.

  2. Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju rzepakowym.
  3. Następnie dodać posiekaną cebulę i po chwili całość zalać przecierem pomidorowym.
  4. Danie doprawić przyprawami i sokiem z limonki oraz startym na tarce imbirem.
  5. Dodać odcedzone, ale namoczone rodzynki i jeszcze chwilę dusić.
  6. W międzyczasie ugotować ryż.
  7. Danie zdjąć z kuchenki i dodać Nutridrink Protein o smaku waniliowym i jogurt. Dokładnie zmieszać.
  8. Mięso z sosem podawać na ugotowanym na sypko ryżu z dodatkiem posiekanej kolendry.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2414,1 (kJ)

Wartość energetyczna: 576,6 (Kkcal)

Białko: 37,5 (g)

Tłuszcz: 19,4 (g)

Węglowodany: 68,2 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających