Naleśniki wytrawne ze szpinakiem
W przypadku problemów z zaspokojeniem zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego w tradycyjny sposób, należy rozważyć zastosowanie żywienia medycznego w postaci doustnych preparatów odżywczych, które dostarczają dużej ilości energii oraz makro- i mikroskładników składników. Można pić je samodzielne lub wzbogacić nimi swoje ulubione potrawy. Wypróbuj nasz przepis na naleśniki wytrawne ze szpinakiem!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mąka pszenna (3 czubate łyżki – ok. 36 g),
- Nutridrink Protein o smaku mokka (125 ml – 1 butelka),
- woda (125 ml),
- jajko (1 szt.),
- szczypta soli,
- olej rzepakowy (1 łyżeczka do smażenia – 5 g).
- szpinak świeży (50 g – 2 garści),
- masło klarowane (1 łyżeczka – 5 g),
- czosnek (1 ząbek),
- ser feta (50 g),
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do ozdoby.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, Nutridrink Protein, wodę, jajko i sól wymieszać trzepaczką na gładką masę.
- Następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem.
- W międzyczasie przygotować farsz. Na maśle klarowanym podsmażyć posiekany czosnek i dodać szpinak.
- Całość dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu, dusić.
- Pod koniec duszenia dodać pokruszony ser feta.
- Dobrze wymieszać, gotowym farszem wypełnić naleśniki i zawinąć w rulony.
- Całość ozdobić pietruszką.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2405,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 574,6 (Kkcal)
Białko: 27,2 (g)
Tłuszcz: 28,9 (g)
Węglowodany: 54,3 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: kolacja, obiad