Nutrikeks
Czy tradycyjne wielkanocne pyszności mogą stanowić dobre uzupełnienie wartościowej diety onkologicznej? W poniższym przepisie udowadniamy, że jest to możliwe! Dla fanów ciast, szczególnie typu keks, proponujemy Nutrikeks. Czyli znany dobrze smak ciasta wzbogacony o dodatkową porcję białka.
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
1 h
Czas całkowity:
1 h 30 minut
Liczba porcji:
10
Składniki:
(liczba porcji: 10)- rodzynki (65 g – ok. 5 łyżek)
- kandyzowany/suszony ananas (80 g)
- orzechy włoskie łuskane (60 g – 2 garści)
- skórka pomarańczowa, starta (50 g)
- olej kokosowy (200 g – ¾ szklanki)
- cukier puder (100 g – ¾ szklanki)
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml)
- białka jaj (4 szt.)
- mąka orkiszowa biała (140 g – niecała szklanka)
- mąka pszenna (160 g – ok. 1 szklanka)
- proszek do pieczenia (20 g – 5 łyżeczek)
Sposób przygotowania:
- Rodzynki, ananasa, skórkę z pomarańczy i orzechy włoskie namoczyć w ciepłej wodzie, aby zmiękły oraz po to, aby owoce oddały nieco cukru.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C.
- Olej kokosowy rozpuścić i utrzeć z cukrem pudrem. Następnie do gładkiej masy dodać Nutridrink i dobrze wymieszać.
- Z białek jaj ubić sztywną pianę i stopniowo zmieszać z przesianymi mąkami mieszając przy tym delikatnie łyżką. Dodać także proszek do pieczenia.
- Do masy mącznej dodać roztartą masę z olejem koksowym i dokładnie wymieszać.
- Bakalie odcedzić, wysuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Dodać do ciasta.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 1 h. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest w środku suche. Podawać po ostygnięciu.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1740,4 (kJ)
Wartość energetyczna: 415,7 (Kkcal)
Białko: 7,0 (g)
Tłuszcz: 25,2 (g)
Węglowodany: 41,3 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, Wielkanoc