Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Penne w sosie a’la śmietanowym z wędzonym tofu

Inspiracją dla tego dania była tradycyjna włoska carbonara. Zamiast śmietany wykorzystano Nutridrinka o smaku neutralnym, aby podbić wartość odżywczą potrawy i zachować lekko śmietankowy posmak. Dodatek odrobiny kaparów i parmezanu zwiększa atrakcyjność dania.

Penne z tofu

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • masło, 30g
  • mąka pszenna/orkiszowa, 20g
  • kapary, kilka szt.
  • mleko, 200g
  • sos sojowy, 1 łyżeczka
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • tofu wędzone, 80g
  • Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 2/3 szt.
  • ugotowany makaron penne, 120g
  • natka pietruszki do dekoracji
  • ew. parmezan, 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę (należy dokładnie mieszać, aby nie przypalić zasmażki, która ma pozostać jasna), kapary, sos sojowy oraz połowę mleka. Całość dokładnie wymieszać, aby zgęstniała.
  2. Zdjąć z kuchenki, lekko przestudzić i dodać resztę mleka, Nutridrinka i majeranek. Dokładnie wymieszać, aby sos nabrał rzadszej konsystencji.
  3. Następnie pokroić tofu w małą kostkę i dokładnie wymieszać z sosem.
    Podawać wymieszane z ugotowanym makaronem i odrobiną natki pietruszki. Danie można posypać parmezanem.

    W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać mleko bezlaktozowe/roślinne.
    W przypadku konieczności zastosowania diety z ograniczeniem tłuszczu można zmniejszyć ilość masła (lub przygotować sos a’la beszamel, bez masła).

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1926 (kJ)

Wartość energetyczna: 460 (Kkcal)

Białko: 19 (g)

Tłuszcz: 25 (g)

Węglowodany: 42 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających