Pieczony łosoś z sosem cytrynowym podany na ziemniakach
Ryba podana z sokiem cytryny i sosem sojowym to połączenie idealne, które stało się inspiracją do tego przepisu. Polecamy podawać z ziemniakami.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- filet z łososia, 400g
- sok z cytryny, 2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
- masło, 35g
- mąka pszenna/orkiszowa,1 łyżka
- skórka z cytryny, 1 łyżeczka
- sok z cytryny, 1 łyżka
- sól, czarny pieprz
- mleko, 20ml
- Nutridrink 125ml neutralny, ½ szt.
- sos sojowy, 1 łyżeczka
- ziemniaki, 2szt.
Sposób przygotowania:
- Łososia doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20-30 min. aż mięso w środku będzie całkowicie upieczone.
- Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie do miękkości.
- W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę (należy dokładnie mieszać, aby nie przypalić zasmażki, która ma pozostać jasna), skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz odrobinę mleka. Całość dokładnie wymieszać, aby zgęstniała.
-
Zdjąć z kuchenki, lekko przestudzić i dodać Nutridrinka. Dokładnie wymieszać, aby sos nabrał rzadszej konsystencji.
Doprawić do smaku sosem sojowym i podawać na upieczonej rybie z ugotowanymi ziemniakami.
Sos z czasem będzie gęstniał.
W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać mleko bezlaktozowe/roślinne.
W przypadku konieczności zastosowania diety z ograniczeniem tłuszczu można zmniejszyć ilość masła (lub przygotować sos a’la beszamel, bez masła), a łososia zamienić na chudszą rybę np. dorsza.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2973 (kJ)
Wartość energetyczna: 710 (Kkcal)
Białko: 46 (g)
Tłuszcz: 45 (g)
Węglowodany: 31 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad