Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Sernik z makowym spodem

Sernik z makowym spodem to propozycja, która sprawdzi się zarówno w okresie świąt, jak i na co dzień jako sposób na umilenie dnia. Przepis ten szczególnie polecany jest dla pacjentów onkologicznych, ponieważ dostarcza on aż 20 gramów białka w jednej porcji.

Autor:

Sernik z makowym spodem

czas przygotowania

Czas przygotowania:

1 h

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h

liczba porcji

Liczba porcji:

12

Składniki:

(liczba porcji: 12)
  • wiórki kokosowe (120 g – 20 łyżek),
  • ser twarogowy mielony (600 g),
  • ser mascarpone (200 g – 8 łyżek),
  • jajka (4 szt.),
  • mąka ziemniaczana (10 łyżek – 250 g),
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (4 butelki – 500 ml),
  • skórka otarta z dwóch cytryny.
  • mak mielony (125 g),
  • miód pszczeli (4 łyżki – ok. 60 g),
  • rodzynki (100 g – 7 łyżek),
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • masło (50 g),
  • orzechy włoskie mielone (50 g – 5 łyżek),
  • cynamon, 1/3 łyżeczki (najlepiej cejloński),
  • białka jaj (2 szt.),
  • szczypta soli.
  • gorzka czekolada (100 g – 1 tabliczka).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160oC. Następnie przygotować spód makowy. Rodzynki zalać odrobiną ciepłej wody, aby napęczniały.
  2. Wszystkie składniki na spód oprócz białek jaj dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie połączyć łyżką (nie mikserem).
  4. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 20 cm i nasmarować ją odrobiną masła. Masę makową wyłożyć do tortownicy dociskając ręką, aby zrobić równy spód. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
  5. W międzyczasie wszystkie składniki na masę serową połączyć i dobrze wymieszać. Na podpieczony spód wlać masę serową i całość włożyć do piekarnika.
  6. Piec dalej przez kolejne 45 minut.
  7. Po upieczeniu sernik porządnie schłodzić, a wierzch oblać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto chłodzić przez kolejną godzinę.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2 608,2 (kJ)

Wartość energetyczna: 632,0 (Kkcal)

Białko: 20,2 (g)

Tłuszcz: 39,7 (g)

Węglowodany: 50,6 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: ciasto, deser, święta

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających