Sernik z makowym spodem
Sernik z makowym spodem to propozycja, która sprawdzi się zarówno w okresie świąt, jak i na co dzień jako sposób na umilenie dnia. Przepis ten szczególnie polecany jest dla pacjentów onkologicznych, ponieważ dostarcza on aż 20 gramów białka w jednej porcji.
Czas przygotowania:
1 h
Czas całkowity:
1 h
Liczba porcji:
12
Składniki:
(liczba porcji: 12)- wiórki kokosowe (120 g – 20 łyżek),
- ser twarogowy mielony (600 g),
- ser mascarpone (200 g – 8 łyżek),
- jajka (4 szt.),
- mąka ziemniaczana (10 łyżek – 250 g),
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (4 butelki – 500 ml),
- skórka otarta z dwóch cytryny.
- mak mielony (125 g),
- miód pszczeli (4 łyżki – ok. 60 g),
- rodzynki (100 g – 7 łyżek),
- skórka otarta z jednej cytryny,
- masło (50 g),
- orzechy włoskie mielone (50 g – 5 łyżek),
- cynamon, 1/3 łyżeczki (najlepiej cejloński),
- białka jaj (2 szt.),
- szczypta soli.
- gorzka czekolada (100 g – 1 tabliczka).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 160oC. Następnie przygotować spód makowy. Rodzynki zalać odrobiną ciepłej wody, aby napęczniały.
- Wszystkie składniki na spód oprócz białek jaj dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie połączyć łyżką (nie mikserem).
- Przygotować tortownicę o średnicy ok. 20 cm i nasmarować ją odrobiną masła. Masę makową wyłożyć do tortownicy dociskając ręką, aby zrobić równy spód. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
- W międzyczasie wszystkie składniki na masę serową połączyć i dobrze wymieszać. Na podpieczony spód wlać masę serową i całość włożyć do piekarnika.
- Piec dalej przez kolejne 45 minut.
- Po upieczeniu sernik porządnie schłodzić, a wierzch oblać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto chłodzić przez kolejną godzinę.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2 608,2 (kJ)
Wartość energetyczna: 632,0 (Kkcal)
Białko: 20,2 (g)
Tłuszcz: 39,7 (g)
Węglowodany: 50,6 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: ciasto, deser, święta