Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

zamknij menu

Sernik z makowym spodem

Sernik z makowym spodem to propozycja, która sprawdzi się zarówno w okresie świąt, jak i na co dzień jako sposób na umilenie dnia. Przepis ten szczególnie polecany jest dla pacjentów onkologicznych, ponieważ dostarcza on aż 20 gramów białka w jednej porcji.

Autor:

Sernik z makowym spodem

czas przygotowania

Czas przygotowania:

1 h

czas przygotowania

Czas całkowity:

1 h

czas przygotowania

Liczba porcji:

12

Składniki:

(liczba porcji: 12)
  • wiórki kokosowe (120 g – 20 łyżek),
  • ser twarogowy mielony (600 g),
  • ser mascarpone (200 g – 8 łyżek),
  • jajka (4 szt.),
  • mąka ziemniaczana (10 łyżek – 250 g),
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (4 butelki – 500 ml),
  • skórka otarta z dwóch cytryny.
  • mak mielony (125 g),
  • miód pszczeli (4 łyżki – ok. 60 g),
  • rodzynki (100 g – 7 łyżek),
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • masło (50 g),
  • orzechy włoskie mielone (50 g – 5 łyżek),
  • cynamon, 1/3 łyżeczki (najlepiej cejloński),
  • białka jaj (2 szt.),
  • szczypta soli.
  • gorzka czekolada (100 g – 1 tabliczka).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160oC. Następnie przygotować spód makowy. Rodzynki zalać odrobiną ciepłej wody, aby napęczniały.
  2. Wszystkie składniki na spód oprócz białek jaj dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie połączyć łyżką (nie mikserem).
  4. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 20 cm i nasmarować ją odrobiną masła. Masę makową wyłożyć do tortownicy dociskając ręką, aby zrobić równy spód. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
  5. W międzyczasie wszystkie składniki na masę serową połączyć i dobrze wymieszać. Na podpieczony spód wlać masę serową i całość włożyć do piekarnika.
  6. Piec dalej przez kolejne 45 minut.
  7. Po upieczeniu sernik porządnie schłodzić, a wierzch oblać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto chłodzić przez kolejną godzinę.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2 608,2 (kJ)

Wartość energetyczna: 632,0 (Kkcal)

Białko: 20,2 (g)

Tłuszcz: 39,7 (g)

Węglowodany: 50,6 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: ciasto, deser, święta

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.