Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Tarta bezglutenowa ze szpinakiem, brokułami i serem feta

Przygotowanie tarty bezglutenowej wymaga trochę czasu, ale jest ona warta każdej poświęconej jej minuty! Mąka gryczana jest wspaniałą alternatywą dla mąk pszennych. I chociaż nie polecamy diety bezglutenowej wszystkim pacjentom (powinien o tym zdecydować lekarz lub dietetyk) to dla osób, które zostały już zdiagnozowane i mają takie zalecenie to wspaniały pomysł aby wspólnie z rodziną przygotować pyszny obiad.

Autor:

Tarta bezglutenowa ze szpinakiem, brokułami i serem feta

czas przygotowania

Czas przygotowania:

30 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

50 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 20 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • mąka gryczana (300 g),
  • masło (150 g – ¾ kostki),
  • Nutridrink Protein 125ml o smaku owoców leśnych (1butelka – 125 ml),
  • jogurt naturalny (2 łyżki – 50 g),
  • szczypta soli.
  • szpinak świeży (dwie pełne garście – ok. 50 g),
  • brokuły (200 g),
  • czosnek (2 ząbki),
  • oliwa z oliwek (4 łyżki – 40 g),
  • ser feta (200 g),
  • jajka (3 szt.),
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein 125 ml, jogurt, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką. Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i zostawić w lodówce na 30 min.
  2. W międzyczasie, w dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć zgnieciony czosnek. Po chwili dodać umyty i wysuszony szpinak. Całość podsmażać ok. 3 min. po czym zdjąć z kuchenki.
  3. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w dużej ilości wody w garnku bez przykrycia. Po odcedzeniu brokułów dodać je do szpinaku, po czym wbić jajka oraz dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem.
  4. Formę do tarty (o średnicy około 24 cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić i lekko rozwałkować. Wyłożyć formę tak, aby powstały ścianki o wysokości max 2 cm. Na ciasto wlać warzywa wymieszane z jajkiem i fetą. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika (180oC) na około 40 min. Podawać na ciepło. W przypadku pojawiania się uporczywych wzdęć po posiłku warto zamienić brokuły na dodatkową porcję szpinaku.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 3687,9 (kJ)

Wartość energetyczna: 880,9 (Kkcal)

Białko: 30,5 (g)

Tłuszcz: 58,3 (g)

Węglowodany: 66,2 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających