Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Tarta bezglutenowa ze szpinakiem, brokułami i serem feta

Przygotowanie tarty bezglutenowej wymaga trochę czasu, ale jest ona warta każdej poświęconej jej minuty! Mąka gryczana jest wspaniałą alternatywą dla mąk pszennych. I chociaż nie polecamy diety bezglutenowej wszystkim pacjentom (powinien o tym zdecydować lekarz lub dietetyk) to dla osób, które zostały już zdiagnozowane i mają takie zalecenie to wspaniały pomysł aby wspólnie z rodziną przygotować pyszny obiad.

Autor:

Tarta bezglutenowa ze szpinakiem, brokułami i serem feta

czas przygotowania

Czas przygotowania:

30 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

50 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

1 h 20 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • mąka gryczana (300 g),
  • masło (150 g – ¾ kostki),
  • Nutridrink Protein 125ml o smaku owoców leśnych (1butelka – 125 ml),
  • jogurt naturalny (2 łyżki – 50 g),
  • szczypta soli.
  • szpinak świeży (dwie pełne garście – ok. 50 g),
  • brokuły (200 g),
  • czosnek (2 ząbki),
  • oliwa z oliwek (4 łyżki – 40 g),
  • ser feta (200 g),
  • jajka (3 szt.),
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein 125 ml, jogurt, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką. Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i zostawić w lodówce na 30 min.
  2. W międzyczasie, w dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć zgnieciony czosnek. Po chwili dodać umyty i wysuszony szpinak. Całość podsmażać ok. 3 min. po czym zdjąć z kuchenki.
  3. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w dużej ilości wody w garnku bez przykrycia. Po odcedzeniu brokułów dodać je do szpinaku, po czym wbić jajka oraz dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem.
  4. Formę do tarty (o średnicy około 24 cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić i lekko rozwałkować. Wyłożyć formę tak, aby powstały ścianki o wysokości max 2 cm. Na ciasto wlać warzywa wymieszane z jajkiem i fetą. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika (180oC) na około 40 min. Podawać na ciepło. W przypadku pojawiania się uporczywych wzdęć po posiłku warto zamienić brokuły na dodatkową porcję szpinaku.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 3687,9 (kJ)

Wartość energetyczna: 880,9 (Kkcal)

Białko: 30,5 (g)

Tłuszcz: 58,3 (g)

Węglowodany: 66,2 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.