Wafle z kremem mokka
Wafle z kremem mokka to propozycja przeznaczona dla osób z zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, której przygotowanie może być zabawą dla całej rodziny. Zawiera bardzo prosty i pyszny krem, a po jego zrobieniu możemy na przykład razem z dziećmi zasiąść do nadziewania wafli. Mogą być one okrągłe, jak w naszym przepisie, albo mogą mieć przeróżne, wymyślone przez nas kształty. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu!
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
1 h
Czas całkowity:
1 h 20 minut
Liczba porcji:
4
Składniki:
(liczba porcji: 4)- wafle okrągłe (8 szt.)
- mleko skondensowane niesłodzone (250 ml – 1 szklanka)
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku mokka (1 butelka – 125 ml)
- skrobia ziemniaczana (45 g – 4,5 łyżki)
- kawa zbożowa (1 łyżka – 10 g)
Sposób przygotowania:
-
Mleko podzielić na dwie równe części. Jedną zmieszać na zimno ze skrobią, a drugą wraz z dodatkiem kawy zagotować. Po zagotowaniu się połowy mleka dodać drugą część – zimne mleko i wymieszać energicznie.
- Jak zacznie gęstnieć dodać Nutridrink Protein o smaku mokka i szybko zamieszać, aby połączył się z resztą kremu.
- Zdjąć z kuchenki. Mieszać trzepaczką mocno do czasu, aż w kremie nie będzie grudek.
- Krem rozsmarować na waflach, układając je piętrowo i zostawić na około godzinę, aby odpoczęły.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 905,2 (kJ)
Wartość energetyczna: 216,2 (Kkcal)
Białko: 9,3 (g)
Tłuszcz: 7,9 (g)
Węglowodany: 26,8 (g)
Cholesterol: 18,8 (mg)
Błonnik: 0,3 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: ciasto, deser