Zupa selerowa z waniliową nutą
Niepozorny seler może być dużym wsparciem dla każdego dbającego o zdrowie, włączając w to osoby stosujące dietoterapię w onkologii. Jest on bogaty w witaminę C, kwas foliowy, witaminę E, potas i fosfor. Nasza propozycja łączy w sobie intensywny smak selera i słodkiego preparatu odżywczego Nutridrink Protein o smaku waniliowym. Przepis na zupę selerową z waniliową nutą polecamy wszystkim.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
45 minut
Liczba porcji:
4
Składniki:
(liczba porcji: 4)- duży seler (1 szt. – ok. 200 g),
- olej rzepakowy (2 łyżki – 20 ml),
- korzeń pietruszki (1 szt. – ok. 100 g),
- ziemniak (1 szt. – ok. 120 g),
- jabłko (1 szt. – ok. 200 g),
- ekologiczna, wegetariańska kostka rosołowa (½ szt.) (ew. mięsna),
- woda (2 litry),
- liść laurowy (4 szt.),
- ziele angielskie (2 szt.),
- sól, czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
- natka pietruszki (pęczek),
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (2 szt. – 250 ml).
Sposób przygotowania:
- Seler dokładnie obrać i umyć. Podobnie z korzeniem pietruszki. Następnie oba warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i podsmażyć na gorącym oleju w dużym garnku.
- Obrać i umyć ziemniaka i jabłko, po czym pokroić je w kostkę.
- Do garnka z pietruszką i selerem dolać wodę, dodać kostkę rosołową, pokrojonego ziemniaka i pokrojone jabłko, a także ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Po tym czasie wyjąć z zupy ziele i liść po czym zmiksować zawartość garnka na gładki krem.
- Dodać Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym, a następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podawać z dużą ilością posiekanej natki.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1107,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 264,4 (Kkcal)
Białko: 12,4 (g)
Tłuszcz: 11,6 (g)
Węglowodany: 35,4 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad, zupa