Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Zupa selerowa z waniliową nutą

Niepozorny seler może być dużym wsparciem dla każdego dbającego o zdrowie, włączając w to osoby stosujące dietoterapię w onkologii. Jest on bogaty w witaminę C, kwas foliowy, witaminę E, potas i fosfor. Nasza propozycja łączy w sobie intensywny smak selera i słodkiego preparatu odżywczego Nutridrink Protein o smaku waniliowym. Przepis na zupę selerową z waniliową nutą polecamy wszystkim.

Autor:

Zupa selerowa z waniliową nutą

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

45 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • duży seler (1 szt. – ok. 200 g),
  • olej rzepakowy (2 łyżki – 20 ml),
  • korzeń pietruszki (1 szt. – ok. 100 g),
  • ziemniak (1 szt. – ok. 120 g),
  • jabłko (1 szt. – ok. 200 g),
  • ekologiczna, wegetariańska kostka rosołowa (½ szt.) (ew. mięsna),
  • woda (2 litry),
  • liść laurowy (4 szt.),
  • ziele angielskie (2 szt.),
  • sól, czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
  • natka pietruszki (pęczek),
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (2 szt. – 250 ml).

Sposób przygotowania:

  1. Seler dokładnie obrać i umyć. Podobnie z korzeniem pietruszki. Następnie oba warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i podsmażyć na gorącym oleju w dużym garnku.
  2. Obrać i umyć ziemniaka i jabłko, po czym pokroić je w kostkę.
  3. Do garnka z pietruszką i selerem dolać wodę, dodać kostkę rosołową, pokrojonego ziemniaka i pokrojone jabłko, a także ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem około 20 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć z zupy ziele i liść po czym zmiksować zawartość garnka na gładki krem.
  5. Dodać Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym, a następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Podawać z dużą ilością posiekanej natki.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1107,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 264,4 (Kkcal)

Białko: 12,4 (g)

Tłuszcz: 11,6 (g)

Węglowodany: 35,4 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 3 na 6 oceniających