Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

zamknij menu

Zupa selerowa z waniliową nutą

Niepozorny seler może być dużym wsparciem dla każdego dbającego o zdrowie, włączając w to osoby stosujące dietoterapię w onkologii. Jest on bogaty w witaminę C, kwas foliowy, witaminę E, potas i fosfor. Nasza propozycja łączy w sobie intensywny smak selera i słodkiego preparatu odżywczego Nutridrink Protein o smaku waniliowym. Przepis na zupę selerową z waniliową nutą polecamy wszystkim.

Autor:

Zupa selerowa z waniliową nutą

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

45 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • duży seler (1 szt. – ok. 200 g),
  • olej rzepakowy (2 łyżki – 20 ml),
  • korzeń pietruszki (1 szt. – ok. 100 g),
  • ziemniak (1 szt. – ok. 120 g),
  • jabłko (1 szt. – ok. 200 g),
  • ekologiczna, wegetariańska kostka rosołowa (½ szt.) (ew. mięsna),
  • woda (2 litry),
  • liść laurowy (4 szt.),
  • ziele angielskie (2 szt.),
  • sól, czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
  • natka pietruszki (pęczek),
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (2 szt. – 250 ml).

Sposób przygotowania:

  1. Seler dokładnie obrać i umyć. Podobnie z korzeniem pietruszki. Następnie oba warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i podsmażyć na gorącym oleju w dużym garnku.
  2. Obrać i umyć ziemniaka i jabłko, po czym pokroić je w kostkę.
  3. Do garnka z pietruszką i selerem dolać wodę, dodać kostkę rosołową, pokrojonego ziemniaka i pokrojone jabłko, a także ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem około 20 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć z zupy ziele i liść po czym zmiksować zawartość garnka na gładki krem.
  5. Dodać Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym, a następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Podawać z dużą ilością posiekanej natki.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1107,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 264,4 (Kkcal)

Białko: 12,4 (g)

Tłuszcz: 11,6 (g)

Węglowodany: 35,4 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Średnia ocen: 3.4 na 5 oceniających
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.