Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Zupa tajska z krewetkami

Nasza propozycja na zupę tajską z krewetkami została stworzona z myślą o zaspokojeniu potrzeb chorych i urozmaiceniu ich codziennej diety o akcent kuchni azjatyckiej. Krewetki i Nutridrink Protein zapewnią odpowiednią porcję białka, imbir rozgrzeje i pomoże opanować mdłości, a limonka i kolendra pobudzą kubki smakowe. Wypróbuj nasz przepis na zupę tajską z krewetkami!

Autor:

Zupa tajska z krewetkami

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

35 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

45 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

3

Składniki:

(liczba porcji: 3)
  • krewetki świeże lub wcześniej rozmrożone (220 g – ok. 20 szt.),
  • czosnek (1 ząbek),
  • olej kokosowy (20 g – 2 łyżki),
  • groszek zielony świeży lub mrożony (50 g – ok. 3,5 łyżki),
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę (200 g – 1 mniejsza sztuka),
  • mleko kokosowe (150 g),
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (1,5butelki – 187, 5 ml),
  • por – tylko biała część (100 g – 1 szt.),
  • liść limonki (2 szt.) (można zamienić na trawę cytrynową),
  • posiekane pomidory z puszki (160 g),
  • świeża kolendra do ozdoby,
  • świeży imbir (2 cm),
  • sos rybny, sól, pieprz do smaku,
  • sok z połówki limonki,
  • woda (200 ml).

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju kokosowym w garnku podsmażyć posiekany czosnek. Następnie dodać posiekany por i lekko podsmażyć.
  2. Do garnka dodać wodę, pomidory, mleko kokosowe, groszek, paprykę pokrojoną w kostkę, a także liść limonki, imbir (2 cm w całości, aby później łatwiej było go wyjąć z zupy), sos rybny i gotować przez 15 minut.
  3. Po tym czasie dodać krewetki i gotować jeszcze około 10 minut, do czasu, aby krewetki się ugotują.
  4. Przed podaniem, po lekkim ostygnięciu, dodać Nutridrink doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem według gustu.
  5. Serwować ze świeżą natką kolendry.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1850,3 (kJ)

Wartość energetyczna: 441,9 (Kkcal)

Białko: 28,0 (g)

Tłuszcz: 22,9 (g)

Węglowodany: 36,3 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających