Zupa tajska z krewetkami
Nasza propozycja na zupę tajską z krewetkami została stworzona z myślą o zaspokojeniu potrzeb chorych i urozmaiceniu ich codziennej diety o akcent kuchni azjatyckiej. Krewetki i Nutridrink Protein zapewnią odpowiednią porcję białka, imbir rozgrzeje i pomoże opanować mdłości, a limonka i kolendra pobudzą kubki smakowe. Wypróbuj nasz przepis na zupę tajską z krewetkami!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
35 minut
Czas całkowity:
45 minut
Liczba porcji:
3
Składniki:
(liczba porcji: 3)- krewetki świeże lub wcześniej rozmrożone (220 g – ok. 20 szt.),
- czosnek (1 ząbek),
- olej kokosowy (20 g – 2 łyżki),
- groszek zielony świeży lub mrożony (50 g – ok. 3,5 łyżki),
- papryka czerwona pokrojona w kostkę (200 g – 1 mniejsza sztuka),
- mleko kokosowe (150 g),
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (1,5butelki – 187, 5 ml),
- por – tylko biała część (100 g – 1 szt.),
- liść limonki (2 szt.) (można zamienić na trawę cytrynową),
- posiekane pomidory z puszki (160 g),
- świeża kolendra do ozdoby,
- świeży imbir (2 cm),
- sos rybny, sól, pieprz do smaku,
- sok z połówki limonki,
- woda (200 ml).
Sposób przygotowania:
- Na oleju kokosowym w garnku podsmażyć posiekany czosnek. Następnie dodać posiekany por i lekko podsmażyć.
- Do garnka dodać wodę, pomidory, mleko kokosowe, groszek, paprykę pokrojoną w kostkę, a także liść limonki, imbir (2 cm w całości, aby później łatwiej było go wyjąć z zupy), sos rybny i gotować przez 15 minut.
- Po tym czasie dodać krewetki i gotować jeszcze około 10 minut, do czasu, aby krewetki się ugotują.
- Przed podaniem, po lekkim ostygnięciu, dodać Nutridrink doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem według gustu.
- Serwować ze świeżą natką kolendry.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1850,3 (kJ)
Wartość energetyczna: 441,9 (Kkcal)
Białko: 28,0 (g)
Tłuszcz: 22,9 (g)
Węglowodany: 36,3 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad, zupa