Zupa z batatów i soczewicy
Zupa z batatów i soczewicy idealnie sprawdzi się w roli rozgrzewającego obiadu. Dzięki Nutridrink Protein – preparatowi odżywczemu, który wspomaga odżywianie osób chorych onkologicznie, zupa zyska na kaloryczności oraz dostarczy choremu sporą dawkę białka. Wypróbuj nasz przepis na zupę z batatów i soczewicy!
Czas przygotowania:
5 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
25 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- cebula (80 g – 1 mniejsza sztuka),
- czosnek (2 ząbki),
- oliwa z oliwek (20 g – 2 łyżki),
- pieczony batat (1 szt. – 200 g),
- przecier pomidorowy (125 ml – pół szklanki),
- pomarańcza (50 g bez skórki),
- mleko kokosowe (125 ml – pół szklanki),
- soczewica czerwona (35 g – ok. 3 łyżki),
- bulion (160 g),
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku mokka (1 butelka – 125 ml),
- ryż jaśminowy (60 g suchego – 4 łyżki),
- przyprawy: nasiona kolendry, kumin, papryka słodka, sól, pieprz,
- kolendra lub natka pietruszki do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bataty upiec w mundurkach w piekarniku.
- Cebulę, czosnek posiekać i podsmażyć w dużym garnku na oliwie.
- Następnie dodać bulion, obrany i pokrojony w kostkę batat, przecier pomidorowy oraz obraną pomarańczę. Całość zmiksować, a następnie zagotować.
- Do zupy dodać mleko kokosowe i soczewicę.
- Gotować do miękkości soczewicy (ok. 15-20 min), a następnie zmiksować i doprawić do smaku.
- Ryż ugotować osobno. Zmieszać z zupą tuż przed podaniem.
- Do lekko ostygniętej zupy dodać Nutridrink Protein i dobrze wymieszać.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2973,9 (kJ)
Wartość energetyczna: 710,3 (Kkcal)
Białko: 24,1 (g)
Tłuszcz: 29,1 (g)
Węglowodany: 93,6 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad, zupa