Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Zupa z batatów i soczewicy

Zupa z batatów i soczewicy idealnie sprawdzi się w roli rozgrzewającego obiadu. Dzięki Nutridrink Protein – preparatowi odżywczemu, który wspomaga odżywianie osób chorych onkologicznie, zupa zyska na kaloryczności oraz dostarczy choremu sporą dawkę białka. Wypróbuj nasz przepis na zupę z batatów i soczewicy!

Autor:

Zupa z batatów i soczewicy

czas przygotowania

Czas przygotowania:

5 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

25 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • cebula (80 g – 1 mniejsza sztuka),
  • czosnek (2 ząbki),
  • oliwa z oliwek (20 g – 2 łyżki),
  • pieczony batat (1 szt. – 200 g),
  • przecier pomidorowy (125 ml – pół szklanki),
  • pomarańcza (50 g bez skórki),
  • mleko kokosowe (125 ml – pół szklanki),
  • soczewica czerwona (35 g – ok. 3 łyżki),
  • bulion (160 g),
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku mokka (1 butelka – 125 ml),
  • ryż jaśminowy (60 g suchego – 4 łyżki),
  • przyprawy: nasiona kolendry, kumin, papryka słodka, sól, pieprz,
  • kolendra lub natka pietruszki do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty upiec w mundurkach w piekarniku.
  2. Cebulę, czosnek posiekać i podsmażyć w dużym garnku na oliwie.
  3. Następnie dodać bulion, obrany i pokrojony w kostkę batat, przecier pomidorowy oraz obraną pomarańczę. Całość zmiksować, a następnie zagotować.
  4. Do zupy dodać mleko kokosowe i soczewicę.
  5. Gotować do miękkości soczewicy (ok. 15-20 min), a następnie zmiksować i doprawić do smaku.
  6. Ryż ugotować osobno. Zmieszać z zupą tuż przed podaniem.
  7. Do lekko ostygniętej zupy dodać Nutridrink Protein i dobrze wymieszać.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2973,9 (kJ)

Wartość energetyczna: 710,3 (Kkcal)

Białko: 24,1 (g)

Tłuszcz: 29,1 (g)

Węglowodany: 93,6 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.5 na 6 oceniających